Vocea răgușită poate fi semn de boală. Anumite modificări în tonul vocii pot fi semnul unor serioase probleme de sănătate, dar nu toate sunt uşor de observat.
Vocea răgușită. Iată câteva boli care se manifestă şi prin schimbarea vocii:
1.O voce puţin răguşită, mai ales dimineaţa, poate fi semn de reflux gastric. Acidul din stomac ajunge în esofag şi irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, rezultând într-o voce ruguşită.
Amy Cooper, director la Speech Pathology/Voice and Swallowing Institute din cadrul Spitalului ORL Mount Sinai din New York, avertizează însă că o voce dogită, răguşită, poate fi şi un semn de tumori benigne la nivelul gâtului sau chiar de cancer al laringelui.
2. Vocea nazală este de obicei rezultatul sinuzitei cronice. Tonul specific răcelilor şi nasului înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale.
Dar, cei care au mereu o voce nazală pot suferi de diferite afecţiuni: sinuzită cronică sau alergie. De multe ori problema apare din cauza inflamării polipilor. Ei pot fi îndepărtaţi prin operaţie sau pacientul poate recurge la tratament cu steroizi.
3. Voce mai groasă sau foarte slabă. Orice schimbare în tonul vocii poate însemna o problemă cu glanda tiroidă. Dacă nu funcţionează bine, tiroida poate duce la tulburări hormonale, care schimbă vocea, de obicei o îngroaşă. Acesta este un semn al hipotiroidismului, la fel şi vocea răguşită, aspră.
De asemenea, cei care au tumori pe glanda tiroidă pot remarca o slăbire a vocii, pentru că nervii din laringe şi corzile vocale pot fi paralizate.
Cancerul tiroidian distruge de obicei una din cele două corzi vocale, iar rezultatul va fi o voce foarte slabă, şoptită.
4. Vocea slabă, monotonă este întâlnită deseori la bolnavii de Parkinson. Aproximativ 90% dintre aceştia suferă diferite modificări ale vocii. Ei nu se mai pot monitoriza corect şi au impresia că vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, când de fapt vocea lor este slabă, monotonă, explică Amy Cooper.
5. Vocea foarte răguşită, care nu dispare, este un semn că trebuie să mergeţi neapărat la medic. Uneori, tumorile canceroase care apar la nivelul laringelui, în primele stadii ale cancerului, pot determina schimbarea vocii. Potrivit statisticilor, doar 5% dintre tumorile care apar la acest nivel sunt benigne.
Desigur, deseori vocea răguşită apare din cauza unor boli mai puţin grave, cum este laringita, dar va dispărea în aproximativ o săptămână.