Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, în 20-21 noiembrie, la București, cu acces gratuit. Invitați de top din rândul medicilor, autorităților, precum și o reputată moașă de la University of College London Hospital vor dezbate soluții pentru sănătatea mamei și sugarului, în condițiile în care România are statistici alarmante cu privire la nașterile prin cezariană, rata alăptării și a mortalității infantile.
România are, în continuare, cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (8,5 la mie, potrivit Institutului Național de Statistică). Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuții cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naștere este dată de mai mulți factori, printre care malnutriția sau starea precară a mamei, lipsa controalelor de monitorizare a sarcinii și lipsa planificării familiale.
Țara noastră nu stă bine nici la rata alăptării exclusive: 12%, față de 30% – media din Uniunea Europeană. Următoarea țară cu cea mai mica rată de alăptare este Irlanda, cu 53%, la un nivel considerabil mai sus decât România. Și accesul gravidelor la informații este scăzut, potrivit unui studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului din 2013: doar 33% dintre mame declarau atunci că au fost instruite asupra alăptării. Probleme sunt și în cee ace privește numărul mare de cezariene la cerere.
Importanța colaborării dintre medic și educatorii perinatali
Asociația SAMAS își propune să contribuie la creșterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puțin 6 luni și facilitarea accesului la pregătirea pentru naștere, realizată de educatori perinatali certificați. În luna noiembrie, Asociația organizează, în premieră națională, primul Simpozion de Educație Perinatală în care se vor dezbate problemele care țin de perioada perinatală, precum și soluții despre cum se pot schimba în bine statisticile alarmante. Conferința se adresează profesioniștilor medicali care au un rol important în primele 1.000 de zile ale copilului medici obstetricieni-ginecologi, neonatologi, medici de familie, medici pediatri, asistente medicale și moaște.
„Colaborarea dintre medicul obstetrician-ginecolog și educatorii perinatali este rețeta de succes pentru o educare optimă a gravidelor și mamelor, care se traduce mai târziu prin copii mai sănătoși. La momentul actual, există foarte multe femei care ajung pentru prima dată la medicul ginecolog atunci când nasc, nu când rămân gravide, nu mai vorbim de educație perinatală, care este o necunoscută totală. Educația perinatală are însă un rol crucial în sănătatea copilului – viitor adult, dar și a mamei, și trebuie să crească în țara noastră. Un medic, oricât ar dori, nu are nici timpul, dar nici abilitățile necesare pentru a oferi gravidei, viitoarei mame, sfaturile și experiența practică necesară pentru a fi foarte relaxată la naștere și a-i oferi apoi cea mai bună îngrijire copilului”, a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, amabsador al Programului SAMAS.
„O bună parte dintre aceste probleme perinatale ar putea fi rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternității ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere, precum și nutriția sănătoasă, a lor și a bebelușului, și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate. Misiunea principală a Asociației SAMAS este ca, împreună cu partenerii noștri – cadre medicale și autorități – să schimbăm în bine statisticile și viața mamelor și a copiilor. Pentru anul viitor, ne-am propus să pregătim cât mai multe asistente medicale, să deschidem centre de educație perinatală în țară și să ajungem la peste 80.000 de gravide și mame consiliate”, a declarat Ana Măiță, Vicepreședinte Asociația SAMAS.
„Vocea” moașelor din Marea Britanie, pentru prima data în țara noastră
Printre participanții care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se numără: dr. Cristian Bușoi, europarlamentar și fost președinte ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Victor Olsavszky, directorul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din România, dr. Iosif Niculescu, medic obstetrică-ginecologie,
- Sandra Alexiu, medic de familie și Vicepreședinte ale Societății Naționale de Medicina Familiei, și nu în ultimul rând, Astrid Osbourne – Moașă, Supervisor of Midwives la University College London Hospital.
Astrid este supranumită „vocea” moașelor din Marea Britanie și una dintre cele mai mari susținătoare active a nașterii naturale. Printre temele abordate în cadrul conferinței se vor număra prematuritatea, colaborarea dintre medici și educatorii perinatali, vaccinarea etc.
Evenimentul va avea loc la Empire Events Salonul Empire (Str. Popa Lazar Nr. 5-25, Sector 2, Bucuresti), în 20-21 noiembrie, începând cu ora 9:00 (20 noiembrie), ora 10.00 (21 noiembrie) Înscrierile se pot face la contact@programsamas.ro sau la 0766.864.567. Formularul de înscriere poate fi găsit aici.