Sari la conținut

Vlad Ciurea recomandă acest super-aliment femeilor trecute de 50 de ani. Face minuni pentru creier!

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

Cunoscut sub denumirea stiintifica de avena sativa, ovazul este cultivat in regiunile temperate si rezista chiar si in solurile sarace, culturile de ovaz fiind extrem de consistente. Utilizat din cele mai vechi timpuri doar pentru hranirea animalelor, in special a cailor, ovazul este parte integranta a cerealelor integrale, ce pot fi consumate de catre om datorita numeroaselor beneficii pe care le aduc organismului.

Consumat sub forma de fulgi, tarate sau faina, in cele mai diverse preparate, ovazul este o adevarata sursa de energie. Fulgii de ovaz, asemenea taratelor sau fainii, sunt obtinuti prin procesarea ovazului, dat fiind ca ovazul nu poate fi consumat in forma lui cruda. Procesarea ovazului consta in macinarea acestuia, cand boabele de ovaz sunt curatate, decojite si coapte. In acest fel sunt obtinute aceste produse din ovaz, ce pot fi consumate in cele mai diverse combinatii, pentru mese satioase.

In ceea ce priveste valorile nutritionale ale fulgilor de ovaz, trebuie sa stii ca aceste cereale sunt o sursa bogata de fibre si au un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti.

Profesorul neurolog Vlad Ciurea, recomandă consumul de ovăz tuturor, dar cu precădere femeilor trecute de vârsta de 50 de ani.

„Suplimentul nu se acumulează în organism, pentru că intră, își face acțiunea și iese foarte cuminte afară. Suplimente sunt de toate felurile și pentru tubul digestiv și pentru somn – suplimente care ajută la somn și pentru activitatea musculară și pentru activitatea cerebrală și pentru activitatea cardiacă, dar nu sunt medicament, să vindece. Este bun în prevenție sau în refacere”, spune medicul Vlad Ciurea despre cerealele integrale, potrivit Gândul.

Beneficiile consumului de fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz pot aduce o serie de beneficii organismului. Bineinteles, vorbim despre beneficii atunci cand alimentul este integrat intr-o dieta sanatoasa. In cazul unei diete dezechilibrate, fulgii de ovaz nu pot compensa deficitele.

Sunt o sursa de energie

Deoarece contin carbohidrati, fulgii de ovaz sunt o sursa buna de energie. Carbohidratii reprezinta substratul energetic preferat al organismului. Folosind glucoza, organismul produce ATP necesar pentru metabolismul celular, dar si pentru activitatile sportive. Atunci cand fulgii sunt combinati cu fructe, aportul de carbohidrati creste si mai mult, oferind si mai multa energie.

Reduc absorbtia colesterolului

Prin continutul de fibre, fulgii de ovaz sechestreaza colesterolul si acizii biliari din sistemul digestiv si ii elimina. Astfel, poate imbunatati profilul lipidic si scadea riscul cardiovascular.

Mentin un nivel optim al glicemiei

Un lucru important legat de fulgii de ovaz este ca, atunci cand sunt gatiti sub forma de terci, au un indice glicemic scazut (sub 55), ceea ce ii face potriviti pentru persoanele cu prediabet (glicemie bazala modificata) sau diabet zaharat.

ovaz
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Sustin sanatatea microbiotei intestinale

Fibrele alimentare reprezinta substratul de crestere pentru bacteriile benefice din intestin (probiotice), care alcatuiesc microbiota intestinala. Microbiota intestinala se ocupa cu reglarea tranzitului intestinal, dar are si un rol important in imunitate.

Prin continutul de fibre, fulgii de ovaz favorizeaza o digestie usoara si pot tine la distanta constipatia.

Au proprietati antioxidante

Fulgii de ovaz contin compusi fenolici, in mod particular avenantramide, substante naturale antioxidante. Acestia reduc formarea de radicali liberi si au efecte antiinflamatorii, contribuind astfel la preventia unor afectiuni cronice.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel