Sari la conținut

Vlad Ciurea: E un spectacol înfiorător. Nu vreți să vedeți așa ceva! Lucram, adesea, mai multe echipe simultan pe un corp uman făcut fărâme

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre canicula

Vlad Ciurea: E un spectacol înfiorător. Nu vreți să vedeți așa ceva! Lucram, adesea, mai multe echipe simultan pe un corp uman făcut fărâme

Potrivit unui raport al Uniunii Europene privid accidentele rutiere,  în anul 2021, în România au fost înregistrate 93 de decese la un milion de locuitori.

Din păcate, România se află pe primul loc în Europa, la acest capitol, urmată de țări ca Bulgaria, cu 81 de decese la un milion de locuitori, apoi Letonia, cu 78, și Croația, cu 72.

Există țări aflate la capătul opus al acestui clasament tragic. Cea mai scăzută rată a mortalității este înregistrată în Norvegia, cu 16 decese la un milion de locuitori, urmată de Malta, cu 17 și Suedia, cu 18.

Neurochirgul Vlad Ciurea comentează aceste statistici și atrage atenția că, doar o clipă de neatenție, din cauza grabei, poate însemna pierderea vieții.

„Sunt de acord cu faptul că viteza este tot mai importantă în zilele noastre. Tehnologiile au scurtat spațiul și timpul, oamenii se mișcă în viteză, destinația trebuie adusă repede cât mai aproape. Dar merită, oare, să îți pui viața în pericol pentru câteva minute câștigate în trafic?”, se întreabă profesorul Ciurea, într-un editorial din „România Liberă”.

Vlad Ciurea: E un spectacol înfiorător. Nu vreți să vedeți așa ceva!

Este imperios necesar introducerea unei educații rutiere în curriculum-ul școlar. Vlad Ciurea atenționează că tratarea victimei unui accident rutier este un „spectacol înfiorător”.

Așa cum cei 7 ani de acasă sunt esențiali în formarea fiecăruia dintre noi, educația rutieră – fie că vorbim despre conducători auto, fie că vorbim despre bicicliști sau pietoni – face parte din arsenalul educativ al omului modern.

Așa cum nu aruncăm gunoaie oriunde ne vine la îndemână, așa nu putem arunca gunoaie din mașină!… Iar peste toate acestea, nu pot să trec cu vederea faptul că imprudența unui participant la trafic îi poate afecta grav pe alții.

Credeți-mă, ca medic neurochirurg, am văzut, am operat și am tratat victime ale accidentelor rutiere. Este un spectacol înfiorător… Lucram, adesea, mai multe echipe simultan pe un corp uman făcut fărâme: neurochirurgi, chirurgi ortopezi, chirurgi generali.

Nu vreți să vedeți așa ceva! Nu vreți să vedeți suferința membrilor familiei unei victime a unui accident rutier!

Protejarea sănătății și a integrității corporale țin de fiecare dintre noi! Opriți măcelul!”, este apelul celebrului neurochirurg.

Civilizația înseamnă respectarea legilor și regulilor, dar înseamnă și respect pentru celălalt.

„De multe ori, când cineva moare într-un accident de circulație, altcineva merge la închisoare. Și chiar dacă scapă cu suspendare, va plăti despăgubiri uriașe și va fi chinuit de remușcări. De ce? Pentru o secundă de neatenție? Pentru un minut câștigat în trafic? Pentru inconștiența de a conduce un vehicul necorespunzător tehnic?

Un preț prea mare pentru satisfacerea orgoliului de campion de automobilism sau, în cazul pietonilor care nu respectă regulile, pentru satisfacerea orgoliului de atlet…

Ține în cea mai mare măsură de noi înșine să oprim măcelul de pe drumurile României. Civilizația înseamnă respectarea legilor și regulilor, dar înseamnă și respect pentru celălalt. Pe șosea, la volanul mașinii, nu ai grijă numai de tine, ci și de ceilalți. Iar dacă această reciprocitate ar funcționa, statisticile nu ar mai fi atât de negre”, a concluzionat Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel