Sari la conținut

Vlad Ciurea: cel mai bune și mai sănătos pește pentru creier. Ideal „pentru celula nervoasă”

Sursă foto: Ciao

Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea vine cu o recomandare importantă pentru sănătatea creierului: cel mai bun pește pentru creier este somonul sălbatic, un aliment adesea ocolit de români din cauza prețului sau a texturii mai dense. Totuși, specialistul spune clar: beneficiile sunt uriașe, iar această specie de pește ar trebui să fie nelipsită din alimentația celor care vor un creier sănătos și activ.

„Peștele sălbatic este o minune pentru creier. Vorbim în special despre somonul sălbatic, care are foarte puține calorii și este extrem de benefic pentru structura cerebrală și activitatea sinaptică.” – explică dr. Vlad Ciurea.

De ce este somonul sălbatic atât de bun pentru creier?

Potrivit medicului, somonul sălbatic, spre deosebire de cel de crescătorie, conține proteine de calitate superioară și acizi grași Omega-3, esențiali pentru buna funcționare a creierului. Acești acizi grași susțin activitatea sinaptică, contribuie la sănătatea celulelor nervoase și ajută la prevenirea unor afecțiuni neurologice.

„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care convine creierului, și acel Omega care are două forme de colesterol, forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului.

Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic. Iar din carne, și carnea este foarte bună pentru creier. Se consideră cea mai low calorie, cea mai cu puține calorii, carnea de curcan. Și este foarte bună. Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului.

Se consideră că peștele marin este cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă”, spune medicul Vlad Ciurea.

Alimentele care hrănesc creierul

Pe lângă pește, dr. Vlad Ciurea mai recomandă:

  • Carnea de curcan, pentru conținutul scăzut de calorii și calitatea proteinelor;
  • Conopida, o legumă considerată „excelentă pentru creier”;
  • Fructele și legumele proaspete, care oferă nutrienți esențiali și energie;
  • Salatele de tot felul, care susțin starea generală de bine și contribuie la o dietă echilibrată.

„Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, spre alimentația vegetală și alimentația cu pește. Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.

Conopida este foarte bună pentru creier, din toate acestea alimente, creierul își ia ce are nevoie, cât mai bun, pentru a funcționa în condiții cât mai bune”, a mai spus medicul în emisiunea „iThink”.

Un stil de viață pentru un creier sănătos

Specialistul atrage atenția că o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali pentru sistemul nervos, joacă un rol crucial în menținerea clarității mentale, a memoriei și a stării de bine. Somonul sălbatic, conopida, fructele și legumele nu sunt doar alimente – sunt veritabile instrumente pentru sănătatea creierului.

Recomandarea medicului Vlad Ciurea este clară: dacă vrem un creier sănătos și o minte ageră, trebuie să fim mai atenți la ce punem în farfurie. Iar somonul sălbatic, chiar dacă e un pic mai scump, este un „investiție” în sănătatea noastră pe termen lung.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel