Din cuprinsul articolului
Neurochirugul Vlad Ciurea se laudă cu o activitate medicală impresionantă: peste 23.000 de operații pe creier. Din cei 50 de ani în slujba pacienților, 17 ani marele profesor a operat doar copii, cel mai mic având doar două zile.
Marele profesor ne învață ce trebuie să facem atunci când ne trezim pentru a ne putea bucura la capacitate maximă de bijuteria organismului uman: creierul.
“ Dimineata, trebuie sa ne trezim cat mai devreme, sa deschidem geamurile larg si sa facem cateva exercitii de inspiratie si expiratie. Un profesor din Academia rusa, care a trait o perioada in Siberia, spune ca se poate trai 150 de ani cu aerul curat din Siberia. Aerul acela sa intre in plaman. Acele mici exercitii fizice ajuta creierul sa se incalzeasca, sa porneasca toate circuitele. Apoi, sa bem doua pahare de apa la temperatura camerei.
Primul este extraordinar, pentru ca evacueaza tubul digestiv. Al doilea pahar cu apa este foarte bun pentru ca intra in circulatie si pune «locomotiva» in miscare”.
Creierul are nevoie de aer curat, de mancare sanatoasa, fara grasime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului ii place ciocolata, are nevoie de apa, dar cel mai mult si mai mult ii place zambetul.
“In timpul somnului, creierul nu doarme, ci functioneaza ca sa tina in activitate organele interne. Dar, mai face ceva foarte important. Daca un om se culca avand in minte o problema importanta pe care nu stie cum sa o rezolve, a doua zi dimineata are si raspunsul. „A doua zi gasesti rezolvarea. Deci, creierul a facut conexiunea intre gandire, judecata, memorie, iar dimineata ai ideea pe masa, pentru ca mintea este linistita. Deci, sa nu stai nedormit”.
„Micul dejun trebuie luat in liniste, fara scandal, fara claxoane, fara a fi pe fuga, nu in picioare, fara elementele din jur care sa te disturbe, fara tigara. Sa fie mai mult decat o relaxare, sa fie o placere. Pledez pentru sucul de dimineata, din citrice, caroten si altele, care aduc si energie, si oligoelemente, care ajuta la transmiterea in interiorul creierul. Este foarte important!”,
“Da, este rau pentru creier sa mananci carne. Dar, in cantitati mici, carnea este perfect buna pentru intreg organismul. Cea mai buna este carnea cu calorii putine. Carnea de curcan si de peste sunt cele mai bune. Creierul nu accepta grasimea, nu accepta slana. O data, de sarbatori, merge. Dar, in rest, nu duce la nimic bun”, mai spune medicul.
Creierul nu suporta grasimea, dar ii place dulcele. Nu orice dulce este insa bun, pentru ca zaharul, de exemplu, ii face rau prin modificarile chimice pe care le produce.
„Nu este bine sa mancam la pranz mult, pentru ca tot sangele se duce in stomac, creierul ramane ischemizat si ne apuca somnul. Cine vrea sa lucreze, trebuie sa manance foarte putin la pranz. Pledez pentru apa la temperatura camerei, nu sucuri acidulate. Creierul are doua puncte de activitate maxima: intre 10.00 – 12.00 si 16.00 – 18.00. Daca a obosit, putem sa-i dam un pic de cafea, pe care sa o bem incet. Creierul astepta sa fie rasplatit cu un dulce bun, dar fara zahar”, a mai spus medicul.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…