Din cuprinsul articolului
Vlad Ciurea, avertisment: „Produce migrene, amețeli, oboseală cronică”. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul și afectează creierul!
Neurochirurgul Vlad Ciurea nu obosește să ne transmită că cele mai bune elemente pentru o bună funcționare a creierului nostru sunt apa, oxigenul, odihna și mâncarea.
Iar în acest context, este important ca mâncarea să fie cât mai proaspătă, mai sănătoasă, mai săracă în E-uri.
„Cel mai bun “supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori “la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă”, a scris prof. Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Un exemplu dat în acest sens este E951, adică aspartamul, „un îndulcitor de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul”, dar care “suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”.
Mâncarea procesată și fast-food-ul sunt ieftine și accesibile, dar trebuie evitate tocmai din acest motiv.
„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a concluzionat Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse.
Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.
Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic. Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4.
Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.
Acest îndulcitor este folosit în următoartele produse:
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…