Din cuprinsul articolului
Medicul neurolog Vlad Ciurea ne face câteva recomandări pentru a ne menține creierul sănătos și pentru a ține boala departe de noi. Ce rol joacă alimentația în menținerea unei bune funcționări a organismului?
„Câteva recomandări pentru creier (și întregul organism):
Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.
Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.
Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.
Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Alcoolul în exces afectează centrii nervoși!”, a explicat pe contul de Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.
„Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne „cere” o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării. Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța”, a mai transmis neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.
Chiftele mănăstirești, rețetă de post. Vă prezentăm o rețetă de chiftele mănăstirești de post absolut…
Mare atenție, pensionari, deoarece ministrul Muncii a comunicat data la care urmează să fie virate…
Medic: Anunț pentru cei care au această grupă de sânge. Cercetătorii au remarcat o asociere…
Cuplul Harry-Meghan Markle, în pragul divorțului? Se vorbește tot mai mult despre un posibil divorț…
Horoscop săptămânal cu astrologul Cristina Demetrescu pentru săptămâna 18-24 noiembrie 2024. Leii pot fi provocați…
Manifestarea a doar unuia dintre cele patru semne de alarmă timpurie ale cancerului de colon…