Din cuprinsul articolului
Lipsa familiei și a prietenilor poate duce la o moarte prematură. A nu vedea familia și prietenii poate scurta semnificativ viața unei persoane, avertizează un nou studiu.
Odată cu pandemia de coronavirus, izolarea socială a devenit un domeniu serios de îngrijorare. Mai simplu spus, conexiunea socială este mai mult decât numărul de prieteni de pe rețelele sociale sau participarea la evenimente sociale.
Socializarea o combinație a modului în care interacționăm cu alții și modul în care ne simțim în cadrul acestor interacțiuni. În mod surprinzător, ambele aspecte ne influențează în mod independent riscul de deces și boli de inimă.
Cercetătorii scoțieni au descoperit o legătură izbitoare între lipsa vizitelor în persoană de la cei dragi și un risc crescut de deces. Acest studiu, publicat în BMC Medicine, care analizează influența interacțiunii sociale asupra mortalității, oferă noi perspective asupra modului în care factorii sociali ne pot afecta sănătatea.
Cercetătorii, conduși de Hamish Foster, au examinat datele a 458.146 de adulți care făceau parte din Biobankul Regatului Unit. Acești participanți, cu o vârstă medie de 56,5 ani, au fost înscriși între 2006 și 2010.
În timpul participării lor inițiale, aceștia au completat un chestionar detaliat concentrându-se pe cinci aspecte cheie ale interacțiunii sociale. Acestea au inclus:
După ce au urmărit îndeaproape acești indivizi timp de peste 12 ani, timp în care 33.135 de participanți au murit, studiul a descoperit o legătură clară între toate cele cinci tipuri de interacțiuni sociale și riscul de a muri din orice cauză.
În special, absența interacțiunilor sociale fizice, cum ar fi vizitele celor dragi, a avut un impact mai pronunțat asupra riscului de mortalitate în comparație cu sentimentele subiective de singurătate sau izolare.
Foarte important, studiul a constatat o creștere cu 39% a riscului de deces pentru persoanele care nu au primit niciodată vizite de la prieteni sau familie. În plus, autorii studiului au observat că implicarea în activități de grup săptămânale nu a beneficiat în niciun fel de cei care au fost complet izolați de vizitele în familie.
Persoanele care nu au avut niciodată vizitatori și nu s-au alăturat activităților de grup au avut aproape același risc crescut de deces (49%) ca și cei care s-au alăturat activităților de grup, dar încă nu și-au văzut familia (50%).
Din fericire, cercetarea sugerează că chiar și vizitele ocazionale de la prieteni sau familie (mai puțin o dată pe lună) ar putea avea un efect protector, scăzând semnificativ riscul crescut de mortalitate asociat.
Această constatare subliniază impactul potențial al menținerii legăturilor sociale, mai ales în ultimii noștri ani. Studiul subliniază faptul că sănătatea socială este complexă, implicând diverse dimensiuni.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…