Din cuprinsul articolului
Pielea se decoloreaza si apar pete albe de diverse dimensiuni pe zone diferite ale corpului. Timpul trece si decolorarea persista, iar uneori evolueaza. Asa se manifesta vitiligo, o boala necontagioasa care afecteaza pielea, cel mai mare organ al corpului uman.
Procesul patologic apare din cauza pierderii de melanina, un pigment care se regaseste si la nvelul parului, al ochilor.
Celulele care produc melanina sufera un fenomen extins de distrugere. Din pacate, evolutia procesului de depigmentare este greu de anticipat.
Cauzele aparitiei vitiligo inca nu sunt pe deplin elucidate. Se supecteaza teoria unui mecanism autoimun, prin care organismul genereaza anticorpi impotriva celulelor producatoare de melanina.
Istoricul familial este un factor de risc: vitiligo este o boala cu transmitere ereditara. Uneori aparitia primelor simptome are legatura cu nivelul crescut de stres, arsura solara sau contacul cu substante chimice. Orice persoana poate fi afectata de vitiligo, indiferent de varsta, rasa sau gen.
Suferinta se poate complica atunci cand ramane netrata. Stratul cutanat afectat de vitiligo are o sensibilitate crescuta la radiatiile solare, de aceea complicatiile posibile pot fi: arsurile extinse, care pot sa duca la cancer de piele, bolile oftalmologice, asocierea cu alte boli autoimune sau cresterea nivelului de stres.
Simptomele vitiligo sunt caracteristice. In urma unui examen clinic efectuat de medicul de la sectia de dermatologie se observa zone de depigmentare pe maini, picioare si fata, care se extind spre alte arii ale corpului.
Se observa initierea procesului de albire la nivelul parului, genelor si sprancenelor. Tesutul mucos este si el afectat, astfel ca intalnim pete albe la nivelul cavitatilor bucale si nazale.
Distributia petelor difera de la caz la caz: uneori, in mod simetric, pe intreaga suprafata a organismului, alteori localizat, la nivelul unui segment.
Exista mai multe tipuri de vitiligo. Tipul generalizat este cel mai frecvent intalnit si se caracterizeaza prin pete cu margini neregulate si forme variate, dispuse aleator pe suprafata corpului.
Vitiligo segmental afecteaza doar o zona a organismului (de exemplu mana, piciorul). Atunci cand decolorarea apare intr-un punct unic si nu se extinde vorbim despre forma locala.
In cele din urma, tipul universal afecteaza inteagra suprafata a pielii si este destul de rar intalnit.
Va recomandam sa discutati cu un medic de la sectia de dermatologie daca suferiti de aceste simptome.
Inca nu exista un tratament care sa vindece complet aceasta boala. Totusi, medicul dermatolog recomanda multiple metode care amelioreaza simptomatologia.
Alegerea tratamentului depinde de caracteristicile pacientului: varsta, procentul de piele afectata, evolutia bolii si influenta pe care boala o are asupra calitatii vietii.
Celulele distruse nu se refac, dar cu ajutorul anumitor medicamente pielea isi poate recapata culoarea initiala. Printre acestea enumeram: creme cu corticosteroizi sau inhibitori de calcineurina.
Reactiile adverse sunt importante pentru ca ele constau in subtierea stratului cutanat, asocierea cu limfom sau chiar precipitarea unui cancer de piele.
Alta metoda de terapie utilizata este fotorepia cu raze UVB. Rezultatele sunt promitatoare atunci cand este utilizata impreuna cu terapia farmacologica.
Reactiile adverse includ roseata, mancarimi si senzatie de arsura. De asemenea, terapia fotochimica implica utilizarea concomitenta a psoralen impreuna cu radiatiile UVA.
Depigmentarea este o alta posibilitate de tratament, atunci cand vitiligo s-a extins pe majoritatea suprafetei corpului.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…