Sari la conținut

Vitaminele și mineralele care stimulează metabolismul să ardă grăsimi toată ziua și întăresc imunitatea

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Vitaminele și mineralele care stimulează metabolismul. Este posibil să slăbești fără să te înfometezi. Cum e posibil? Anumiți nutrienți pot să ”programeze” organismul să ardă calorii încontinuu. Fără acești nutrienți, metabolismul este încetinit și corpul va stoca grăsimea.

VITAMINA D

Intr-un studiu recent publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, se arata ca o carenta de vitamina D in organism are un impact ajor asupra eforturilor de a slabi. Se pare ca lipsa acesteia din dieta se traduce prin incapacitatea organismului de a topi grasimi si de a construi masa musculara.

Astfel, femeile care au carente de vitamina D au un procent de grasime cu 24 la suta mai mare decat persoanele care nu se confrunta cu aceste probleme. Doza zilnica recomandata este de 2000 de unitati.

Sfatul specialistilor este sa-ti faci analize de sange inainte de a lua vitamina D. Dintre alimente, somonul, laptele si cerealele integrale sunt surse perfecte de vitamina D.

Vitaminele și mineralele care stimulează metabolismul

CALCIUL
În urma mai multor studii, cercetătorii au descoperit că tensiunea arterială poate fi îmbunătăţită cu ajutorul calciului, iar persoanele supraponderale care au consumat două căni de iaurt pe zi au slăbit cu până la 5 kg în decursul unui an. Rezultatele au arătat că  3-4 porţii de alimente bogate în calciu consumate zilnic ajută la menţinerea masei musculare şi la arderea grăsimilor.
În plus, calciul reglează nivelul lipidelor la nivel celular şi favorizează eliminarea stratului adipos de pe abdomen.
Doza optimă de calciu pentru consum în cazul persoanelor adulte este de 1.000 mg zilnic. Cea mai importantă sursă de calciu o reprezintă lactatele şi brânzeturile. Acestea trebuie consumate sub forma lor cea mai săracă în calorii, deci în varianta degresată. Ca să îţi faci o idee referitoare la ce alte alimentele sunt indicate să mănânci dacă vrei să scazi în greutate, îţi spunem că 100 ml de lapte furnizează 290 mg calciu, mai exact 29% din doza zilnică recomandată. Totodată, o cantitate de 100 g de brânză de vaci degresată conţine aproximativ 350 mg calciu. Alte surse foarte bune de calciu sunt: somonul, conservele de peşte, gălbenuşul, fasolea boabe, soia, inclusiv oleaginoasele, adică alunele, migdalele, seminţele de susan.
Include-le în meniul tău zilnic şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Şi nu uita de fructe şi legume!
 PROTEINELE

Carnea şi leguminoasele în special sunt cel mai bun exemplu de acest fel. Bogate în proteine, procesarea lor necesită o rezervă mare de energie din partea organismului care, în cele din urmă, ajunge să ardă grăsimi pentru a săvârşi digestia. În plus, proteinele sunt deosebit de benefice musculaturii.

Cele mai bune alegeri de acest fel sunt carnea de porc, vită, curcan (mare atenţie, carnea trebuie să fie cât mai slabă, fără bucăţi de grăsime sau aspect marmorat), somon, ton, sardine, năut. ,,Proteinele «biciuiesc» metabolismul, pentru utilizarea lor cheltuindu-se cam tot atâtea calorii pe cât aduc ele însele. De aceea sunt indicate în curele de slabire, dar nu pe termen lung”,explică nutriționistul Corina Zugravu.

 OMEGA 3
Acizii grasi esentiali Omega 3, regleaza nivelul zaharului din sange, ceea ce duce la reducerea poftei de mancare. Pe termen lung, Omega 3 scade riscul de a face diabet si de a te ingrasa peste masura. Este demonstrat ca suplimentele alimentare care contin Omega 3, ajuta in curele de slabire, deoarece acizii grasi Omega 3 cresc rata cu care metabolismul arde caloriile. Straturile in exces sunt exterminate cel mai eficient atunci cand programul obligatoriu de exercitii fizice – care controleaza glicemia si colesterolul din sange – este asociat cu consumul uleiului de peste bogat in Omega 3.

Acizii grasi Omega 3 cresc rata cu care metabolismul arde caloriile reducand riscul de a face diabet si de a te ingrasa peste masura. Prin consumul de peste oceanic (somn, hering, macrou) si reducerea uleiului de floarea soarelui (bogat in Omega 6), putem combate obezitatea.

 ACIDUL LINOLEIC CONJUGAT
Acidul linoleic conjugat este o forma alterata a acidului linoleic, un acid gras bogat in omega 6 si foarte important pentru sanatatea umana. CLA nu poate fi produs de corpul uman, poate fi obtinut numai din alimente precum unt, carne de vita si miel sau suplimente.
Suplimentarea alimentatiei cu acid linoleic conjugat a fost aratata ca imbunatateste raportul grasime / masa musculara, ajuta la arderea depozitelor de grasime, in special de pe abdomen si imbunatateste cresterea masei musculare. CLA realizeaza aceasta reactie si reduce grasimea corporala prin cresterea sensibilitatii la insulina in asa fel incat acizii grasi si glucoza pot trece prin membranele celulelor musculare la distanta de tesutul adipos.
POLIFENOLII
Polifenolii sunt antioxidanții care se găsesc în ceaiul verde și datorită cărora, celebra băutură e atât de sănătoasă. Studiile au arătat că polifenolii cresc rata metabolică cu 17%, opresc creșterea în greutate și previn sindromul metabolic. Bea o ceașcă de ceai verde cald când simți că ți-e foame. O să te hidrateze și o să reducă poftele alimentare.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel