Din cuprinsul articolului
Vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar. Zincul, vitamina C, Echinaceea și supa de pui ajută organismul să lupte mai eficient cu virusurile și cu bacteriile.
Zincul face raceala mai putin agresiva
Daca va incearca o raceala, incercati suplimentele cu zinc. Puteti lua acest mineral de la farmacie, fara reteta. El impiedica formarea proteinelor necesare virusurilor pentru a se reproduce. Diverse studii arata ca persoanele care iau tablete cu zinc descriu simptomele racelii ca fiind mai putin agresive. Mai mult, subiectii implicati in cercetari afirma ca acest mineral ii ajuta sa se vindece mai repede. Exista insa specialisti care afirma ca este vorba, pur si simplu, despre „placebo”.
Vitamina C intareste imunitatea
Efectele benefice ale vitaminei C in cazul racelilor sunt cunoscute de zeci de ani. Unele studii facute pe animale arata ca vitamina C reduce rezistenta virusurilor. In privinta efectului pe care il are asupra oamenilor, parerile sunt impartite. Unii medici sustin ca aceasta vitamina este capabila sa atace racelile din pripa, altii sustin ca este imposibil sa scurteze durata unui guturai ori sa-l faca mai putin intens.
Totusi, nu aveti ce pierde daca faceti, preventiv, cure de vitamina C. Avand in vedere ca va intareste imunitatea, va poate face mai rezistenti in fata racelilor. Specialistii recomanda mai ales vitamina C din surse naturale, pentru ca se poate absorbi mai bine in organism. Surse importante pentru aceasta vitamina sunt citricele, macesele, ceaiul de catina.
Echinaceea reduce durata racelii cu doua zile
Suplimentele cu echinaceea au efect pozitiv asupra imunitatii, au proprietati antivirale, deci pot fi si un bun remediu contra racelilor, afirma specialistii. Un studiu arata ca aceste suplimente scad cu 58% riscul aparitiei unei raceli sau ii reduc durata cu aproape doua zile. „Suplimentele de echinaceea nu sunt recomandate copiilor, deoarece nu au fost facute inca studii clinice pe segmentul acesta de varsta”, sustine Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Supa de pui, sursa de anticorpi
Aceasta are un efect benefic in cazul durerilor in gat ori asupra infectiilor respiratorii, pe care le face mai usor de suportat. „Carnea are proteine care ajuta la formarea anticorpilor. In plus, supa din piept de pasare este buna in raceli datorita aminoacizilor si a altor susbtante care intaresc imunitatea. La sfarsitul prepararii supei este bine sa punem patrunjel tocat, bogat in vitamina C”, mentioneaza profesorul Mencinicopschi. Medicii mai spun ca supa de pui previne deshidratarea, cu care exista riscul sa va confruntati in timpul racelilor ori al gripelor.