Sari la conținut

Vitamine și minerale care accelerează slăbitul și te ajută să arzi grăsimi

slabire
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
scaderea in greutate duce diabetul in remisie
Vitamine pentru slăbit și accelerarea metabolismului. „Metabolism” se refera la toate procesele din organism, fie ele de stocare (anabolism) sau de consum de resurse (catabolism). Exista atat un anabolism al muschilor, oaselor (bun, pana la un punct) cat si unul al grasimilor (stocarea grasimilor).
Deci un „metabolism crescut al grasimilor” poate sa insemne atat depunere rapida cat si ardere rapida. Catabolismul grasimilor este cel care ii preocupa pe cei mai mulți, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Hormonii și slăbitul

Daca judecam putin problema, un „metabolism incetinit” este ceva foarte bun, pentru ca vei trai mai mult. Metronomul biologic are un ritm mai lent. Deci te vei conserva mai bine in timp. Ca broastele testoase. Exista si pasari cu un metabolism accelerat si care traiesc mult, dar ele sunt exceptia, mai ales ca medicina s-a oprit la soricei pentru a face teste (care au o durata de viata scurta), considerand ca sunt un model bun si pentru specia noastra. Exista componente genetice (informatie inscrisa in ADN) cat si epigenetice (care tin de modul cum se exprima aceasta informatie) care pun fundatia „metabolismului”.
Apoi vin reglarile hormonale. Insulina este un hormon anabolic. Testosteronul este catabolic pe grasimi, ca si hormonul de crestere. Hormonii tiroidieni in doze mici stimuleaza anabolismul, dar in doze mari catabolismul (din pacate si cel muscular). Cortizolul creste catabolismul grasimilor (pare bine la prima vedere) dar si pe cel al muschilor (unde ar trebui sa arzi acea grasime).
Estrogenul si prolactina induc depuneri de grasime in timp ce progesteronul se pare ca ar ajuta la slabire. Leptina regleaza apetitul (mai putin la persoanele rezistente la leptina, obezii). Si tot asa. Unii oameni se nasc sau raman cu mai multe celule de grasime, mitocondrii sau rezerve hormonale. Altii nu.
Faptul ca cineva se ingrasa poate fi un efect al ineficientei productiei de energie sau al dereglarii apetitului, nu al lenei sau lipsei de vointa. Colac peste pupaza, microbiomul este si el responsabil pentru modul cum asimilam si metabolizam alimentele, trimitand semnale, inclusiv de satietate.

Vitamine și suplimente care te ajuă să arzi grăsimi

Deci daca ai „probleme cu metabolismul”, mergi la un control medical, inclusiv endocrinologic si rezolva intai problemele hormonale, pentru ca poti tine si mama regimurilor daca ovarele, tiroida, testiculele sau centrul de comanda (hipofiza) functioneaza prost. Oricum, orice plan maret de intrare in forma ar trebui sa inceapa cu un control medical si o persoana cu experienta sa isi arunce un ochi macar din avion, mai ales daca ai „imprumutat” programul de pe vreun site „pentru mamici”. Iar daca ai ajuns pana aici meriti sa afli si cateva solutii.

Asa imi fac eu selectia cititorilor, incep mai arid, insa cei cu rabdare, atentie si inteligenta (din ce in ce mai putini) primesc si informatia pe care o cauta. Da, un „multi” de vitamine si minerale reprezinta baza oricarui program de nutritie sanatoasa, pentru ca unii dintre noi nu sunt chiar atat de naivi sa isi imagineze ca alimentele moderne mai contin vitaminele si mai ales mineralele (oligoelementele) de care avem nevoie in conditiile stilului de viata modern.

„Beurile” nu ingrasa ci, din contra, sunt implicate in metabolismul energetic, fara ele nu poti arde grasime. Da, suplimentele, cum ar fi 7-Keto si CLA te pot ajuta sa controlezi cortizolul si sa mentii mai multa masa musculara, cu mai putina grasime, indiferent de ce faci in rest. CLA este o grasime naturala gasita in lactatele facute din lapte adevarat, sintetizandu-se in rumen, din iarba.
Orice supliment nutritiv va functiona impreuna cu dieta, programul de antrenament, hidratare si odihna suficienta. Dar iti va da poate acel mic plus/imbold/progres de care ai nevoie pentru a incepe sau a trece peste momentele mai dificile.
Continuarea pe cristianmargarit.ro.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel