Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), ritmul neregulat al inimii (fibrilație atrială), fumatul, dieta necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice sunt principalii factori de risc pentru accident vascular cerebral.
Riscul unui accident vascular poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și o dietă care este dominată de cereale integrale, multe fructe și legume, grăsimi nesaturate din ulei de măsline și pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Importantă în acest caz este vitamina C, B9 (acid folic), precum și coenzima Q10. Aceasta din urmă este cea mai importantă coenzimă din organism. Acționează ca un antioxidant puternic care este creat în organism, dar și absorbit prin alimente de origine animală.
În plus, s-a dovedit că ceaiul verde reduce riscul de afecțiuni ale vaselor de sânge cerebrale, a căror blocare provoacă accident vascular cerebral, relatează The Health Site.
Rezultatele a numeroase studii dovedesc efectul benefic al antioxidanților, în principal al sterolilor vegetali, vitaminelor și mineralelor, asupra sănătății sistemului circulator. Împreună cu acizii grași omega-3 și fibrele alimentare, aceste substanțe reduc absorbția colesterolului, scad trigliceridele din sânge și creșterea tensiunii arteriale, contribuie la rezistența și elasticitatea vaselor de sânge.
Efectul benefic al acizilor grași omega-3 asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge este extrem de bine documentat cu dovezi științifice. Este cunoscut efectul acizilor grași omega-3 asupra reducerii nivelului de trigliceride din sânge, reducerea riscului de cheaguri de sânge și reducerea tensiunii arteriale crescute.
Vitamina C administrată prin alimente și suplimente poate contribui, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare. Cea mai bună utilizare a vitaminei C se realizează într-o doză de 200-400 mg. Această doză este cea care realizează cea mai bună saturație a celulelor și, prin urmare, administrarea de doze mai mari de 500 mg „o dată” este considerată inutilă, deoarece cantitatea în exces va fi expulzată din organism.
Calciul și magneziul joacă un rol extrem de important în menținerea unei bătăi uniforme ale inimii. Zincul mineral are și un efect benefic, deoarece face parte din antioxidanți și astfel protejează multe structuri din organism. În același timp, calciul s-a dovedit a fi un ajutor important în scăderea tensiunii arteriale, iar magneziul este un binecunoscut mineral „anti-stres”.
Pentru a reduce riscul ca un accident vascular cerebral să apară sau să reapară, ar trebui să treci la o dietă sănătoasă, care este dominată de cereale integrale, multe fructe și legume, grăsimi nesaturate din ulei de măsline și pește albastru și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Aceste recomandări se încadrează în modelul de dietă mediteraneană, care este recomandat și pentru bolile de inimă.
Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral includ:
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…