Sari la conținut

Vitamine și alimente care desfundă arterele şi subțiază sângele

sange
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Totul despre colesterol

Arterele înfundate reprezintă o problemă medicală care se dezvoltă treptat, iar simptomele pot fi dintre cele mai neobişnuite, precum anumite modificări la nivelul pielii.

Având colesterolul ridicat înseamnă că sângele este suprasaturat cu molecule de grăsime. În combinație cu alte substanțe, aceste particule de grăsime formează plăci care, pe măsură ce cresc, înfundă treptat vasele și arterele care duc la inimă și creier.

Adesea, o persoană însuși provoacă o creștere a densității sângelui din cauza stilului nesănătos de viață, abuzând de fumat și alcool și alimente nocive, cum sunt cele bogate în grăsimi trans și carbohidrați simpli – alimente procesate, fast-food, dulciuri și produse de patiserie.

Atenţie la deshidratare!

De asemenea, un pericol deosebit pentru organism este deshidratarea. „Exicoza (deshidtrarea severă ) duce la îngroșarea sângelui cu consecințe grave, inclusiv decesul persoanei respective.

Anticoagulantele, cunoscute și sub numele de diluanți ai sângelui, sunt folosite pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge periculoase. Astfel de medicamente funcționează prin inhibarea factorilor de coagulare”, explică medicul Irina Mohova.

Expertul enumeră principalele vitamine și alimente care subțiază sângele: vitamina E, vitamina C, acizi grași omega-3, turmeric, usturoi, ghimbir sau ceai verde.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Modalități naturale de subțiere a sângelui

Vitamina E – ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Se găsește în migdale, spanac, broccoli, kiwi și ulei de floarea soarelui.

Vitamina C – promovează formarea de oxid nitric, care ajută la subţierea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui. Se găsește în citrice, căpșuni, kiwi, ardei și broccoli.

Acizi grași Omega-3 – ajută la scăderea nivelului de trigliceride și la reducerea riscului de cheaguri de sânge. Se găsesc în peștii grasi precum somonul, tonul, macroul și sardinele.

Turmeric – Curcumina, compusul activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea apariţiei cheagurilor de sânge.

Usturoiul – conţine alicină, care ajută la scăderea colesterolului şi previne formarea cheagurilor de sânge.

Ghimbirul – are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.

Ceaiul verde – conține antioxidanți care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și previne formarea cheagurilor de sânge.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel