Categories: Stil de viaţă

Imunitatea este grav afectată de lipsa acestei vitamine

Vitamine pentru imunitate scăzută. Ultimele cercetări, menţionează publicaţia franceză „Le Point”, relevă rolul central al vitaminei D în activarea sistemului de apărare imunitară.

Simplificat, mecanismul decurge în felul următor: în momentul în care un corp străin (denumit antigen – Ag – şi care poate fi o bacterie sau un virus) pătrunde în organism e „înghiţit” (fagocitat) de celulele macrofage din sânge. Apoi, antigenul este „adus în faţa” limfocitelor T specializate care se vor diviza. O parte dintre ele vor deveni limfocite T killer, capabile să distrugă „inamicul”, iar o parte vor deveni limfocite T de memorie, care vor păstra amintirea „intruşilor”.

Vitamine pentru imunitate scăzută

Studiile au demonstrat că vitamina D este indispensabilă pentru a activa aceste mecanisme de apărare ale organismului.

„La scăderea imunității contribuie și carențele de vitamina D3, care potentează și susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Mulți copii, dar și adulți au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conțin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricțiilor, particularităților (legate de vârstă), și specificului cultural, în cantități suficiente (pește, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci și umbrite ale anului, nu se face întotdeauna corect și cu doze adecvate vârstei”, spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

Aport recomandat

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru adulţi este de 5 micrograme pe zi (echivalentul a 200 de Unităţi Internaţionale – U.I.). În cazul vârstnicilor este recomandată o doză dublă, adică 10 micrograme pe zi (400 U.I.). În organism, vitamina D este de origine endogenă (produsă de organism, sub acţiunea razelor ultraviolete de tip UV-B, din colesterol) şi de origine exogenă (aport alimentar). Cele mai mari cantităţi de vitamina D se găsesc în uleiul de ton (5.000 de micrograme la 100 de grame), uleiul de ficat de somon (1.000 de micrograme), sardele (40 de micrograme) şi unt (2,5 micrograme).

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: