Categories: Stil de viaţă

Vitamina de care are nevoie orice femeie

Din cuprinsul articolului

Vitamine pentru femei. Vitamina K2 trezește din ce în ce mai mult interes în lumea științifică datorită funcției pe care o are în transportul calciului către sistemul osos, alături de vitamina D. 

În absența vitaminelor K și D, calciul nu este folosit, în mod eficient de organism, situație în care acesta poate fi transformat în calculi renali și poate fi asociat anumitor afecțiuni cardiovasculare (depuneri in interiorul vaselor de sange).

Iata de ce este atat de important sa consumam regulat vitamina K2:
Sanatatea oaselor – calciul joaca un rol foarte important cand vine vorba de sanatatea oaselor, mai ales in ceea ce priveste densitatea acestora.

Exista dovezi ca vitamina K2 ar putea spori sanatatea oaselor si ar reduce riscul de osteoporoza. Pentru un raport din 2004 al Current Pharmaceutical Design/Proiectari Actuale in Farmaceutica, savantii au preluat cercetarile disponibile despre vitamina K2 si osteoporoza. Rezultatele au dezvaluit ca vitamina K2 ar putea stimula formarea oaselor si ar putea suprima fracturarea brusca a oaselor datorata varstei inaintate.

Vitamine pentru femei

Vitamina K2 pare de asemenea sa sustina densitatea minerala a oaselor si sa previna fracturile osteoporotice la pacientii cu osteoporoza datorata varstei. Intr-o recenta revizuire a cercetarilor pe aceasta tema, publicata in Current Drug Safety/Siguranta Actuala a Medicamentelor, cercetatorii au gasit ca o combinare a vitaminei K2 cu bifosfonatii (o clasa de medicamente care previn pierderea masei osoase) ar putea fi utila pentru prevenirea fracturilor la femeile aflate in perioada post-menopauza si osteoporoza.

Sanatatea dintilor – cariile, sensibilitatea dintilor sau oricare alte probleme ale cavitatii bucale, toate pot fi reduse sau prevenite cu ajutorul vitaminei K2.
Sistemul cardiovascular – formarea cheagurilor de sange este tocmai rezultatul direct al deficientei de K2 in organism. Cele care duc la formarea cheagurilor de sange sunt tocmai depunerile de calciu si este foarte important sa avem suficienta vitamina K2 in organism care sa poata sa dizolve depozitele de calciu de pe vene si artere.
Sanatatea venelor – varicele se incadreaza in categoria bolilor cardiovasculare, iar calciul, care se depune in locuri in care nu ar trebui sa se depuna, cauzeaza aceasta conditie medicala.
Prevenirea cancerului – cercetari preliminare indica faptul ca vitamina K2 ar putea ajuta la tratarea unor forme de cancer. De exemplu, intr-un studiu de laborator publicat in Jurnalul International de Oncologie, cercetatorii au gasit ca vitamina K2 ar putea ajuta la favorizarea mortii celulelor canceroase pulmonare.

Unde gasim Vitamina K2?
Principala sursa din care ne putem lua necesarul de Vitamina K2 este mancarea. Surse de vitamina K2 sunt si galbenusul de ou, ficatul, anumite tipuri de branza. Daca mai vreti inca un argument puternic, sursele de vitamina K sunt foarte sarace in calorii: 100 g de napi fierti au 36 calorii, spanac fiert: 41, gulia: 29, varza de Bruxelles: 61 calorii, broccoli: 44 calorii, patrunjel proaspat: 3, laptuci: 16 calorii. Toate aceste legume asigura doza zilnica recomandata de vitamina K, unele chiar contin de 10 ori mai multa (napi, spanac).

Carenta de vitamina K poate fi provocata de:

  • o dieta saraca sau restrictiva;
  • boala Crohn, colita ulceroasa;
  • boli de ficat care impiedica stocarea vitaminei K;
  • folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului, a uleiurilor minerale, a aspirinei si/sau a medicamentelor cu
  • efect anticoagulant.

Nivelul scazut al vitaminei K este asociat cu scaderea nivelului de insulina si cu probleme de reglare a glucozei, care pot duce la scaderea densitatii osoase la femei. Suplimentarea dietei cu aceasta vitamina accelereaza procesul de formare a oaselor prin atragerea calciului in oase. Suplimentele cu vitamina K reduc cantitatea de calciu din urina si aloca mai mult calciu pentru consolidarea oaselor.

Recent Posts

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

21 de minute ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

50 de minute ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

o oră ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

o oră ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

2 ore ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

2 ore ago

Citeste si: