Din cuprinsul articolului
3 vitamine esențiale în sezonul rece. Toamna și iarna sunt de obicei zile reci, întunecate, ploi abundente și umiditate crescută, factori care accelerează răspândirea virusului. Există mai multe soluții pentru a vă menține corpul pregătit, energizat și protejat în mod corespunzător pe tot parcursul sezonului.
Asigurarea corpului cu toți nutrienții de care are nevoie este extrem de important, mai ales în această perioadă, dar alegerea vitaminelor esențiale potrivite din alimentația ta poate fi adesea dificilă. Iată ce vitamine recomandă dr. Corina Zugravu.
„Vitaminele sunt compuşi de care organismul nostru are nevoie pentru a putea funcţiona la nivel optim, inclusiv în sezonul rece când creşte riscul de a ne îmbolnăvi. Deoarece organismul nu poate produce majoritatea vitaminelor, vitamina D fiind una dintre puţinele excepţii, trebuie să îi asigurăm aportul necesar prin alimentele pe care le consumăm zilnic”, explicî medicul.
„Vitaminele sunt esenţiale pentru ca organismul să funcţioneze la capacitate maximă şi fiecare dintre ele are un rol diferit. Apare însă inevitabil întrebarea – cum ne putem asigura aportul necesar în această perioadă a anului?‟, spune Dr. Corina Zugravu.
Dr. Corina Zugravu recomandă Vitamina C, conceptul de „vitamine de tip B” și vitamina D.
- Vitamina D – Susţine sănătatea oaselor şi întăreşte sistemul imunitar
„Susţine sănătatea oaselor şi întăreşte sistemul imunitar, însă ceea ce o diferenţiază de alţi nutrienţi este faptul că poate fi sintetizată de corpul uman direct prin acţiunea soarelui. Există trei modalităţi care pot susţine un nivel sănătos de vitamina D:
Expunerea la soare, pentru ca organismul să poată sintetiza în mod natural suficientă vitamina D. Nu uitaţi însă de protecţia solară! Alegerea unui supliment alimentar cu vitamina D. Bineînţeles, cu recomandarea unui medic.
Consumul de alimente bogate în vitamina D , precum sardinele , somonul , gălbenuşul de ou sau ciupercile care, la fel ca oamenii, pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV, fiind de asemenea, singura sursă de vitamină D ce provine din plante”, afirmă medicul, potrivit clickpentrufemei.ro.
Vitamine esențiale în sevonul rece recomandate de Dr. Corina Zugravu
- Vitamina C sau acidul ascorbic – Contribuie la menţinerea sănătăţii celulelor
Contribuie la menţinerea sănătăţii celulelor, a pielii şi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. Însă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume vitamina C este pentru a fi siguri că imunitatea funcţionează corespunzător. De asemenea, vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecţiilor. Fructele şi legumele sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se regăsesc, ardeiul gras roşu şi verde, pătrunjelul, sucul de cătină sau sucul de roşii.
- Conceptul de „vitamine de tip B” descrie un complex de vitamine responsabile pentru numeroase funcţii metabolice vitale şi cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 şi B12.
Printre alte beneficii, acestea sunt indispensabile pentru producerea de energie, funcţionarea normală a sistemului nervos şi regenerarea muşchilor şi a pielii.
Majoritatea vitaminelor B se găsesc cu uşurinţă în alimente, mai puţin vitamina B12 care nu se găseşte în plante. Din acest motiv, persoanele vegetariene şi vegane care nu consumă produse de origine animală trebuie să completeze dieta cu alimente fortificate şi suplimente.
Printre alimentele sănătoase, bogate în una sau mai multe vitamine B se numără somonul, legume cu frunze verzi, ouă, lapte sau fructe de mare. Totodată, berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conţinutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli şi fibre, furnizând substanţe nutritive, atât timp cât este consumată cu moderaţie (330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi), conchide medicul, potrivit sursei citate.