Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! Alimente care ajută la absorbția fierului în organism

Din cuprinsul articolului

Anemia este o boală care afectează oxigenarea întregului organism, din cauza deficitului de globule roșii sănătoase. Acestea sunt responsabile pentru transportarea oxigenului către toate organele și țesuturile.

Globulele roșii necesare pentru acest lucru, însă, depind de un mineral foarte important: fierul. În lipsa acestuia, organismul nu are suficiente globule roșii și se instalează anemia.

Simptome frecvente:

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Piele palida sau galbuie
  • Aritimie (palpitatii)
  • Dificultati in respiratie
  • Ameteala sau senzatia de confuzie
  • Durere in piept
  • Maini si picioare reci
  • Cefalee

Din fericire, absorbția fierului în organism poate fi ajutată de vitamina C. Astfel, persoanelor care suferă de anemie le este recomandată o dietă cu alimente bogate în acest nutrient.

Anemia, ameliorată de vitamina C

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente sunt bogate în vitamina C și cum poți ameliora anemia.

„Lipsa de fier este deja un lucru „normal” și „obișnuit” în rândul femeilor. Am în jurul meu femei care suferă de deficit de fier de ani de zile, dar și femei care au reușit să învingă lupta cu acesta. Cum? Cu mici schimbări. Pentru că da, cu pași mici se face treabă bună și de lungă durată.

Chiar și eu m-am confruntat toată viața mea cu anemia. Încă de mic copil, eram mereu ANEMICĂ, fetița aceea mai paliduță și ce părea că ceva nu îi priește. Ca adolescentă, eram extrem de selectivă cu alimentele și starea mea în continuu abis. Oboseală constantă, ceață mentală, ciclu menstrual neregulat și dureros, probleme digestive, you name it!

FIERUL este un mineral esențial necesar corpului pentru a forma noi celule roșii din sânge, pentru a transporta oxigenul către mușchi și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos.

Fierul se găsește în alimentele vegetale precum: linte, fasole, nuci, semințe, tofu, legume verzi cu frunze și cereale integrale, spirulină.

Cum să sporiți absorbția lui:

  • consumând alimente bogate în vitamina C – aceasta crește absorbția cu până la 50%
  • evită alimentele care „blochează” absorbția fierului precum: cafea, ceai, tărâțe neprelucrate, alimente prea bogate în calciu și băuturile răcoritoare”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Alimente bogate în vitamina C:

  • citrice
  • roșii
  • broccoli
  • căpșuni

 

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024. Cine este Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale 2024

Elena Lasconi este o figură cunoscută în România, mai ales datorită carierei sale de jurnalist…

15 minute ago

TOP 5 alimente şi condimente de sezon care alungă insomnia

După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția…

55 de minute ago

Detalii cutremurătoare despre drama trăită de Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci

Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…

o oră ago

Guvernul României a suplimentat bugetul programului „Masă sănătoasă în școli

Guvernul României a suplimentat bugetul programului "Masă sănătoasă în școli" cu peste 9 milioane de…

o oră ago

Viitorul ministru al Sănătății în administrația Trump va ancheta vaccinarea anti-COVID

Robert F. Kennedy Jr., care va coordona portofoliul de sănătate publică în administrația președintelui ales…

2 ore ago

Citeste si: