Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! Alimente care ajută la absorbția fierului în organism

Din cuprinsul articolului

Anemia este o boală care afectează oxigenarea întregului organism, din cauza deficitului de globule roșii sănătoase. Acestea sunt responsabile pentru transportarea oxigenului către toate organele și țesuturile.

Globulele roșii necesare pentru acest lucru, însă, depind de un mineral foarte important: fierul. În lipsa acestuia, organismul nu are suficiente globule roșii și se instalează anemia.

Simptome frecvente:

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Piele palida sau galbuie
  • Aritimie (palpitatii)
  • Dificultati in respiratie
  • Ameteala sau senzatia de confuzie
  • Durere in piept
  • Maini si picioare reci
  • Cefalee

Din fericire, absorbția fierului în organism poate fi ajutată de vitamina C. Astfel, persoanelor care suferă de anemie le este recomandată o dietă cu alimente bogate în acest nutrient.

Anemia, ameliorată de vitamina C

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente sunt bogate în vitamina C și cum poți ameliora anemia.

„Lipsa de fier este deja un lucru „normal” și „obișnuit” în rândul femeilor. Am în jurul meu femei care suferă de deficit de fier de ani de zile, dar și femei care au reușit să învingă lupta cu acesta. Cum? Cu mici schimbări. Pentru că da, cu pași mici se face treabă bună și de lungă durată.

Chiar și eu m-am confruntat toată viața mea cu anemia. Încă de mic copil, eram mereu ANEMICĂ, fetița aceea mai paliduță și ce părea că ceva nu îi priește. Ca adolescentă, eram extrem de selectivă cu alimentele și starea mea în continuu abis. Oboseală constantă, ceață mentală, ciclu menstrual neregulat și dureros, probleme digestive, you name it!

FIERUL este un mineral esențial necesar corpului pentru a forma noi celule roșii din sânge, pentru a transporta oxigenul către mușchi și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos.

Fierul se găsește în alimentele vegetale precum: linte, fasole, nuci, semințe, tofu, legume verzi cu frunze și cereale integrale, spirulină.

Cum să sporiți absorbția lui:

  • consumând alimente bogate în vitamina C – aceasta crește absorbția cu până la 50%
  • evită alimentele care „blochează” absorbția fierului precum: cafea, ceai, tărâțe neprelucrate, alimente prea bogate în calciu și băuturile răcoritoare”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Alimente bogate în vitamina C:

  • citrice
  • roșii
  • broccoli
  • căpșuni

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

10 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

39 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Citeste si: