Sari la conținut

Vitamina puternică care ajută la coagularea sângelui

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Circulația sângelui este esențială pentru ca organele să funcționeze corect, referindu-se la fluxul de sânge în tot corpul, care transportă nutrienții și oxigenul de la inimă la organele, țesuturile și celulele care alcătuiesc corpul.

Cu toate acestea, atunci când sângele nu circulă corect prin vasele de sânge, există riscul apariției anumitor afecțiuni cardiovasculare cauzate de coagularea sângelui. Potrivit Societății Americane de Cancer, coagularea sângelui este un proces normal pentru organism, dar atunci când sângele este tăiat sau rănit, organismul trimite imediat celule numite trombocite împreună cu alte proteine la locul leziunii, unde se formează un cheag de sânge.

Ca atare, cheagurile de sânge au diferite tipuri și sunt denumite după locul în care își au originea. De exemplu, tromboembolismul se referă la formarea unui cheag în plămâni sau în picioare; tromboza venoasă profundă se referă la un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picioare sau în braț; embolia pulmonară este formarea de cheaguri blocate în plămâni; printre altele.

În ceea ce privește simptomatologia, există câteva semne care trebuie luate în considerare pentru consultarea imediată a unui specialist în sănătate:

  • Dureri bruște în piept
  • dureri ocazionale la nivelul piciorului sau al brațului
  • Umflături la nivelul piciorului sau al brațului
  • Ritm cardiac rapid
  • Dificultăți de respirație
  • Senzație copleșitoare de frică sau de moarte
  • Transpirație sau febră
  • Tuse cu sânge

vitamina K

Vitamina puternică care ajută la coagularea sângelui

Cu toate acestea, pentru a preveni această problemă gravă de sănătate, este important să aveți obiceiuri bune de viață de-a lungul anilor, cum ar fi o dietă bogată în vitamine și minerale. În acest sens, MedlinePlus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, subliniază importanța vitaminei K în alimentația oamenilor, deoarece este un nutrient care este stocat în ficat și în alte țesuturi ale corpului, inclusiv în creier, inimă, pancreas și oase.

Acest nutrient este clasificat drept vitamina de coagulare și, potrivit instituției, organismul are nevoie de acest nutrient pentru a genera anumite proteine în ficat, care este organul responsabil de coagularea sângelui. Astfel, în cazul unei carențe a acestui nutrient, „ficatul nu ar putea produce factorii de coagulare II, VII, IX și X, iar sângele nu s-ar coagula”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel