Vitamina PP numită și vitamina B3 sau niacină este esențială pentru buna funcționare a organismului. Face parte din grupul celor 8 vitamine hidrosolubile din complexul B și contribuie la menținerea sănătății ochilor, a pielii, a părului și la funcționarea optimă a sistemului nervos.
Vitamina B3 este o vitamină solubilă în apă care nu rămâne în corpul nostru de mult timp, deoarece este descărcată prin urină.
Iată ce beneficii aduce vitamina PP:
Mai mult, vitamina B3 contribuie la scăderea valorilor colesterolului și are un rol important la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, contribuie la procesarea grăsimilor din corp. Sunt studii care arată că vitamina B3 este bună la metabolizarea insulinei și normalizarea nivelului de glicemiei, fiind astfel o vitamină importantă pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Totodată, sunt cercetători care au arătat că este esențială în procesul de coagulare a sângelui și are un efect pozitiv asupra procesului de normalizare a nivelului de trigliceride. Aceasta are și beneficiul de a reduce nivelul colesterolului rău – LDL, și de a crește nivelul colesterolului bun – HDL. De asemenea, sunt studii care susțin că aceasta contribuie la reducerea stresului oxidativ, a procesului inflamator, ambele ducând la ateroscleroză. Totodată, niacina ajută la administrarea colesterolului în organism, ceea ce reduce la minimum riscul de a suferi o boală de inimă. Mai mult, sunt și studii care susțin că ar putea preveni anumite tipuri de cancer de piele dar și că poate reduce simptomele caracteristice artritei. Mai mult, această vitamină joacă un rol cheie în producerea și restabilirea ADN-ului, pe lângă faptul că acționează ca un puternic antioxidant. Niacin efectuează sarcina crucială de a transforma carbohidrații, proteinele și grăsimile în energie.Vitamina B3 ajută la crearea hormonilor sexuali pentru persoanele care suferă de tulburări sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă și impotența
Principalele simptome și semne ale deficitului de vitamina B3:
- lipsa poftei de mâncare,
- infecții cutanate dese,
- probleme digestive,
- slăbiciune musculară,
- dureri de cap,
- stări de oboseală dese,
Cele mai bune surse de vitamina PP sau vitamina B3 sunt: pieptul de pui, tonul, carnea de vită, somonul, arahidele, ovăz, cereale integrale, iaurt, ficatul de pui, carnea de curcan, ouă, drojdia de bere, nucile, avocado, spanac, ciuperci.
Doza zilnică recomandată de vitamina B3 este de 2 mg pentru copii între 0-6 luni, 4 mg pentru copii între 6-12 luni, 6 mg pentru copii între 1-3 ani, 8 mg pentru copii între 4-8 ani, 12 mg pentru băieţii între 9-13 ani şi 16 mg pentru băieţii peste 14 ani, 12 mg pentru fetele între 9-13 ani şi 14 mg pentru fetele peste 14 ani, 18 mg pentru femeile însărcinate şi 17 mg pentru femeile care alăptează.