Din cuprinsul articolului
Oamenii își obțin în mare parte vitamina D din lumina soarelui. Corpul produce vitamina atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete și o folosește pentru a promova absorbția calciului, creșterea celulelor și oaselor și a funcției imunitare.
Expunerea la soare ne poate prelungi viața! Este ceea ce au demonstrat oamenii de știință, într-un nou studiu publicat în Cell Reports. Aceștia fac legătura dintre vitamina D și prevenirea bolilor și o durată de viață mai lungă a viermilor.
Se crede că vitamina D, denumită atât de frumos vitamina soarelui, joacă un rol important și în multe boli: cei care au deficit ar putea dezvolta diabet, boli cardiovasculare sau chiar cancer, iar cercetările arată că reduce simptomele negative de sănătate mintală, inclusiv la pacienții cu depresie, anxietate și demență.
Acum, medicii pot adăuga îmbătrânirea la lista de tratamente.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, proteinele nu sunt la fel de capabile să-și mențină forma și funcția și, uneori, acest lucru poate duce la boli legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, diabet și boli de inimă, deoarece proteinele toxice se acumulează în organism.
Dar la viermi, arată studiul, vitamina D a prevenit această acumulare acționând asupra genelor care influențează longevitatea.
„Având în vedere că procesele de îmbătrânire sunt considerate a fi similare între vierme și mamifere, inclusiv oameni, este logic ca acțiunea vitaminei D să fie conservată și între specii”, a spus autorul principal Gordon Lithgow într-o declarație pentru Buck Institute.
Cu toate acestea, ironia sorții face că tocmai vitamina care poate proteja împotriva bolilor legate de vârstă, să fie mai greu de absorbit pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Buck Institute observă că, în timp, capacitatea pielii de a produce vitamina D scade, iar Lithgow consideră că deficiența poate face oamenii să îmbătrânească mai repede și să devină mai susceptibili la boli.
Viermii testați cu vitamina D au trăit cu aproximativ o treime mai mult
„Descoperirile noastre oferă o legătură reală între îmbătrânire și boală și oferă clinicienilor și altor cercetători ocazia de a analiza vitamina D într-un context mult mai larg”, a mai spus Lithgow.
Următorul pas este testarea pe șoareci.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…