Din cuprinsul articolului
Vitamina C – sau acidul ascorbic – este un nutrient esențial pentru oameni, deoarece are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi puterea sa antioxidantă, deoarece poate lupta împotriva stresului oxidativ, neutralizând radicalii liberi și moleculele care pot afecta celulele.
În plus, această vitamină joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar prin stimularea producției de celule albe din sânge, făcând astfel din organism o apărare naturală împotriva infecțiilor.
Acest nutrient poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol LDL.
Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, hipertensiunea arterială este considerată a fi o creștere continuă sau susținută a nivelului tensiunii arteriale. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, trebuie menționat faptul că inima exercită presiune asupra arterelor pentru a transporta sângele către diferite organe ale corpului.
Acestea sunt nivelurile pe care ar trebui să le cunoașteți despre hipertensiune, potrivit Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge:
Normală
- Sistolic – mai puțin de 120 mm Hg
- Diastolică – mai puțin de 80 mm Hg
- Ridicată
- Sistolică – 120 – 129 mm Hg
- Diastolică – mai puțin de 80 mm Hg
Ridicată
- Sistolică: 120 – 129 mm Hg sau mai mult
- Diastolică: 80 mm Hg sau mai mult
Care sunt simptomele hipertensiunii?
- Durere de cap severă.
- dureri în piept
- amețeli
- dificultăți de respirație
- greață
- vărsături
- Vedere încețoșată sau modificări ale vederii.
- anxietate
- Confuzie.
- țiuituri în urechi
- sângerări nazale
- modificări ale ritmului cardiac.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, s-a constatat că doze mari din acest nutrient pot reduce moderat tensiunea arterială, după ce au fost analizate 29 de studii care conțineau informații despre valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Rezultatele studiului au arătat că un consum de 500 de miligrame de vitamina C pe zi a redus tensiunea arterială cu 3,84 milimetri de mercur pe termen scurt, în timp ce persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută au scăzut cu aproape cinci milimetri.
Toate acestea se pot datora faptului că vitamina C poate acționa ca un diuretic, determinând rinichii să elimine mai mult sodiu și apă din organism și ajutând la relaxarea pereților vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială.