Din cuprinsul articolului
Vitamina K îmbunătățește coagularea sângelui și sănătatea oaselor. 5 modalități de a-l încorpora în dietă.
Vitamina K este un nutrient solubil în grăsimi care este necesar organismului pentru a facilita diferite funcții ale corpului. Are două tipuri principale – filochinonă și menachinonă.
Deficitul acestui nutrient poate duce la:
1. Incapacitatea organismului de a coagula sânge
2. Sănătatea osoasă deteriorată și risc crescut de a dezvolta probleme precum osteoporoza sau osteopenia
3. Risc de hemoragie din cauza sângerării excesive
Vitamina K. Beneficii pentru sănătate
1. Poate ajuta la construirea oaselor sănătoase și puternice.
2. Poate stimula producția de proteine care pot ajuta la coagularea sângelui.
3. Poate stimula sănătatea inimii
Aportul excesiv de vitamina K poate ajunge să fie toxic pentru organism. Prin urmare, se recomandă consumul de vitamina K în funcție de aportul zilnic recomandat (DVI) de 120 mcg (micrograme) pentru bărbați și 90 mg pentru femei.
Îndeplinirea cerințelor de vitamina K
Iată câteva modalități prin care poți îndeplini cerințele organismului tău de vitamina K:
1. Adaugă legume verzi în dieta ta, cum ar fi broccoli, spanac, kale, salată verde, varză etc.
2. Adăugați uleiuri precum soia, canola sau uleiul de măsline la salată și la mese.
3. Consuma alimente fortificate cu vitamina K.
4. Mănâncă produse fermentate, cum ar fi kimchi, natto, etc.
5. Încorporați alimente de origine animală precum carnea slabă, ouăle etc.