Din cuprinsul articolului
Vitamina K ajută la prevenirea unei boli cronice. În urma unor cercetări, oamenii de știință au demonstrat rolul protector pe care îl are vitamina K împotriva diabetului prin rolul său indirect în secreția de insulină.
Într-un nou studiu, publicat în revista Cell Reports, cercetătorii de la Universitatea din Montreal (Canada) au identificat în sfârșit mecanismele care explică modul în care vitamina K ajută la prevenirea diabetului. Descoperirea ar putea duce la noi abordări terapeutice pentru combaterea diabetului de tip 2.
Un micronutrient cunoscut pentru rolul său cheie în coagularea sângelui, γ-carboxilarea (o reacție enzimatică esențială pentru proces), găsit în vitamina K, s-a considerat de mult timp că joacă un rol în multe alte funcții ale corpului.
Mai multe studii au evidențiat astfel o corelație între nivelurile scăzute de vitamina K și un risc crescut de diabet, fără a se ști încă de ce.
Oamenii de știință au observat pentru prima dată că enzimele implicate în γ-carboxilarea și, prin urmare, în utilizarea vitaminei K, erau prezente în cantități mari în celulele beta ale pancreasului. Aceste celule produc insulină, responsabilă pentru controlul zahărului din sânge.
„Se știe că diabetul este cauzat de o reducere a numărului de celule beta sau de incapacitatea acestora de a produce suficientă insulină, de aici și interesul nostru puternic pentru această nouă descoperire”, a comentat Mathieu Ferron, cercetător în biologie moleculară și coautor al studiului.
„Pentru a elucida mecanismul celular prin care vitamina K menține funcția celulelor beta, a fost necesar să se determine ce proteină a fost vizată pentru gamma-carboxilarea în aceste celule”, a adăugat el.
Cercetătorii au reușit să identifice o proteină, numită ERGP, care joacă un rol important în menținerea nivelurilor normale (sau normale) de calciu în celulele beta ale pancreasului, ceea ce previne riscul ca acestea să înceteze să mai secrete insulină.
În mod clar, printr-un mecanism în lanț, vitamina K este necesară pentru ca celulele beta pancreatice să își îndeplinească funcția secretorie, prin intermediul acestei proteine.
Vestea bună este că vitamina K se obține ușor prin alimentație, atâta timp cât îți plac legumele verzi. Se găsește din abundență în varză, spanac, smog, broccoli, salată verde, sparanghel, pătrunjel, fasole verde sau kiwi.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…