Sari la conținut

Vitamina esențială pentru hipertensivi. Previne atacul cerebral

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Vitamina care previne atacul cerebral. O combinație de vitamina B9 și substanța enalapril folosită împotriva hipertensiunii arteriale a dus la o reducere netă a riscului de accident cerebrovascular (AVC), potrivit unui studiu clinic efectuat pe mai mult de 20.000 de adulți din China, publicat Journal of American Medical Association (JAMA), informează AFP.

Persoanele cuprinse în studiu, care sufereau de hipertensiune arterială nu avuseseră niciodată atac de cord, spun autorii, care au prezentat rezultatele la conferința Colegiului American de Cardiologie (ACC) desfășurată în weekend la San Diego, California.

Dr. Yong Huo de la spitalul universitar din Beijing și echipa sa au selectat aleatoriu jumătate din acest grup de adulți cărora li s-a prescris între 2008 și 2013 un tratament zilnic de 10 mg de enalapril și 0,8 mg de acid folic (vitamina B9). Cealaltă jumătate a grupului a primit numai enalapril.

Vitamina care poate preveni accidentul vascular cerebral

De asemenea, cercetătorii au testat participanții pentru diferite variante ale unei gene care poate afecta nivelurile de vitamina B9.

Pe parcursul administrării acestui tratament, 282 de participanți sau 2,7% din total au avut primul lor accident vascular cerebral în grupul căruia i s-a administrat enalapril și vitamina B9, comparativ cu 355 (3,4%) în grupul de control care a luat numai enalapril, scrie AFP.

Analiza datelor arată, de asemenea, că în primul grup mortalitatea cardiovasculară din cauza infarctului a fost de 3,1 la sută, în timp ce în grupul de control a fost de 3,9%.

Vitamina B9 este cunoscută şi sub numele de acid folic sau folat şi este una dintre cele opt vitamine ale complexului vitaminic B.

Surse de acid folic

Folaţii (din alimente) se găsesc în mod natural în foarte multe alimente. Cele mai importante surse sunt: ficat de vită, spanac, fasole, sparanghel, varză de Bruxelles, brocoli, suc de roşii etc.

Deficitul de acid folic este, de obicei, rar întâlnit și suplimentele sunt recomandate, în majoritatea cazurilor, doar femeilor însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinate.

Doza de acid folic recomandată este:

  • 0-6 luni 65 mcg
  • 7-12 luni 80 mcg
  • 1–3 ani 150 mcg
  • 4-8 ani 200 mcg
  • 9–13 ani 300 mcg
  • 14–18 ani 400 mcg
  • 19+ ani 400 mcg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel