Din cuprinsul articolului
Vitamine pentru imunitate. Potrivit doamnei dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă. e foarte important ca, în această perioadă, să avem un nivel optim de vitamina C, primul nostru aliat în lupta cu virozele.
Vitamina C sau acidul ascorbic reprezinta, pentru celule si tesuturi, antioxidantul primar care ne protejeaza de efectele negative ale mult discutatului stres oxidativ, mecanismul principal de producere al bolilor degenerative ce domina medicina secolului XXI: bolile cardio si neurovasculare, diabetul zaharat, cancerul, conform medicului internist.
Beneficii vitamina C
”Este primul antioxidant care ne vine in minte cand ne gandim la protectia antioxidativa si foarte usor de administrat in cantitatea corecta, zilnica, fie prin alimente fie prin suplimente alimentare. Iar in aceasta perioada trebuie sa fim foarte atenti sa nu ne lipseasca pentru ca, alaturi de vitamina D, este primul nostru aliat in lupta cu virozele sezoniere,” subliniază dr. Elena Păcuraru.
Printre efectele benefice ale vitaminei C se regasesc, potrivit medicului internist, următoarele:
- formarea de colagen care este esentiala in mentinerea sanatatii si regenerarii tesuturilor, vaselor de sange, gingiilor, oaselor, dintilor;
- potenteaza sistemul imunitar, prevenind totodata si multe forme de cancer;
- ajuta la contracararea producerii de nitrozamine (substante cancerigene prezente in fumul de tigara dar si in alimente, mai ales carne procesata si mezeluri);
- ajuta la absorbtia fierului anorganic (utila in anemiile prin pierdere de sange);
- reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului sanguin;
- incetinirea procesului de imbatranire celulara;
- protejeaza memoria si gandirea.
Lipsa de vitamina C, simptome
Doza zilnică de vitamina C: Poti lua in siguranta 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales in perioadele in care alimentatia nu este bogata in fructe si legume sau cand esti intr-una dintre situatiile mentionate anterior.
”Deficitul de vitamina C apare mai ales la fumatori si la persoanele fara o alimentatie diversificata, care sa contina suficiente legume si fructe proaspete si se poate manifesta prin oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, dureri muscular si articulare, slabiciune musculara, tendinta la sangerare si intarziere in vindecarea plagilor,” conchide dr. Păcuraru.