Din cuprinsul articolului
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este un nutrient esențial pentru sănătatea umană, cu numeroase beneficii dovedite științific.
Vitamina C joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar, contribuind la producerea și protecția celulelor albe din sânge, cum ar fi limfocitele și fagocitele, care ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor și la protejarea pielii.
Datorită proprietăților sale antioxidante puternice, vitamina C protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care sunt asociate cu stresul oxidativ și dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Studiile sugerează că suplimentarea cu vitamina C poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu hipertensiune arterială, prin relaxarea vaselor de sânge.
Vitamina C poate contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelurile ridicate de colesterol LDL, ajutând astfel la protejarea sănătății cardiovasculare.
Vitamina C poate reduce nivelul de acid uric din sânge, ceea ce ajută la prevenirea atacurilor de gută, o formă dureroasă de artrită.
Această vitamină sporește absorbția fierului non-hemic (din surse vegetale), reducând riscul de anemie, în special la persoanele care nu consumă carne.
Protecția memoriei și gândirii pe măsură ce îmbătrânim
Datorită proprietăților antioxidante, vitamina C poate ajuta la protejarea creierului de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ și inflamație, factori care contribuie la dezvoltarea demenței și altor afecțiuni cognitive.
Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, o proteină importantă pentru menținerea sănătății pielii, a cartilajelor și a oaselor. De asemenea, contribuie la vindecarea rănilor.
Aceste beneficii subliniază importanța includerii suficiente a vitaminei C în dietă, fie prin alimente bogate în vitamina C, fie prin suplimente, atunci când este necesar.
Vitamina C se găsește în multe fructe și legume, cum ar fi:
Pentru femei, doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75 mg, iar pentru bărbați, 90 mg. În situații de deficit sau pentru a acoperi nevoile suplimentare, se pot utiliza suplimente de vitamina C.
Este important să consumăm o dietă echilibrată pentru a asigura aportul necesar de vitamina C, deoarece corpul nostru nu o poate produce sau stoca în cantități mari. Suplimentarea poate fi utilă, dar ar trebui realizată cu precauție pentru a evita dozele excesive, care pot provoca efecte adverse, cum ar fi tulburări digestive.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…