Sari la conținut

Vitamina esențială care protejează de Alzheimer și cancer. Semnele carenței și cele mai bune surse

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vitamine pentru creier și memorie

Vitamina E ne protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar şi de boli precum Alzheimer şi cancer. Mai mult, are un rol esențial în asigurarea imunității organismului și asigură sănătatea pielii. Fiind una dintre cele mai patru vitamine solubile care este vitală pentru buna funcţionare a organismului.

Beneficiile uleiului de vitamina E derivă din două caracteristici cheie: proprietățile sale antioxidante, care pot combate inflamația și încetini efectele radicalilor liberi și au proprietăți care duc la o bună hidratare a pielii. Concret, vitamina E este un antioxidant liposolubil ce protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi.

Iată beneficiile uleiului de vitamina E pentru piele

  • Asigură hidratarea pielii. Vitamina E se găsește în multe hidratante, iar uleiul poate fi folosit ca un hidratant pentru a preveni sau trata pielea uscată.
  • Vindecă rănile. Unele studii sugerează că suplimentele cu vitamina E pot stimula vindecarea rănilor.
  • Reduce mâncărimea pielii. Mai ales în cazul în care există o eczemă pe piele. De asemenea, menținerea hidratată a pielii contribuie la prevenirea pielii uscate și la prevenirea simptomelor precum mâncărimea. Orice tip de ulei sigur pentru piele poate oferi aceste beneficii.

Beneficiile vitaminei E pentru sănătate

  • Protejează inima. Sunt studii care susțin că un aport corect de vitamina E, fie sub formă de supliment, fie pe cale naturală, din alimente, micșorează riscul de boli cardiovasculare. Mai ales micșorează posibilitatea unui infarct.
  • Protejează creierul. Cercetătorii spun că unul dintre rolurile vitaminei E este de a încetini procesul de instalare a dementei. Dar, doza necesară de vitamina E îți poate fi spusă și indicată numai de medic. Mai mult, sunt cercetători care spun că vitamina E ar putea încetini agravarea pierderii de memorie la persoanele diagnosticate cu boală Alzheimer.
  • Asigură buna funcționarea a sistemului imunitar. Mai mult, unii cercetători cred că poate crește chiar eficiența de apărare a organismului în fața bolilor, mai exact a virusurilor sau bacteriilor.
  • Ajută la menținerea sănătății ochilor.
  • Este un bun detoxifiant al ficatului, protejându-l.
  • Asigură metabolismul aminoacizilor dar și al acizilor grași.
  • Administrarea de vitamina E pe cale orală, se pare că poate să amelioreze anxietatea și depresia la unele femei care au disconfort creat de sindromul premenstrual.
  • Vitamina E face parte din sistemul defensiv al pielii împotriva radicalilor liberi, protejând pielea de efectele radiaţiilor UV.

Carența de vitamina E

Carența de vitamina E este întâlnită în cazul persoanelor care au malnutriție. Principalele simptome sunt de regulă neurologice. De exemplu, persoana în cauză poate să aibă probleme de pierdere a echilibrului și a coordonării, leziuni ale nervilor sau ale retinei, sau sunt prezente tulburări de dispoziție.

Doza zilnică recomandată

Specialiștii spun că doza zilnică recomandată la adulți este de 15 mg, la copilul cu vârstă între 9 și 13 ani de 11 mg, si între 4 și 8 ani de 7 mg. Cei care au între 1 și 3 ani doza este de 6 mg. Atenție! Medicii spun că dozajul exagerat poate dăuna sănătății, poate să fie toxic și duce la simptome precum oboseală, crampe musculare sau diaree.

De aceea, numai medicul îți poate spune ce alimente bogate în vitamina E să consumi sau care este doza de vitamina E necesară pentru tine. De exemplu, un consum prea mare de vitamina E din suplimente alimentare poate genera probleme de coagulare a sângelui sau poate împiedica procesul natural de cicatrizare a rănilor. În plus, poate provoca stări de greață și dureri de cap, iar în cazuri extrem de grave, poate conduce la sângerări la nivel cranian.

Principalele surse alimentare de vitamina E sunt:

Cele mai bune surse de vitamina E: nucile, seminţele de floarea-soarelui, germenii de grâu, migdalele, alunele, migdalele, cătina, avocado, uleiul de măsline, spanacul, broccoli, kiwi, mango şi roşiile.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel