Din cuprinsul articolului
Vitamina ideală pentru gută. Guta este o afecțiune medicală care rezultă din acumularea excesivă a cristalelor de acid uric în organism, în special în articulații. Acidul uric este un produs de degradare a purinelor, substanțe găsite în alimente și produsele metabolice ale celulelor.
Atunci când nivelurile de acid uric cresc în sânge și depășesc capacitatea organismului de a-l elimina, acesta se poate acumula sub formă de cristale în articulații, provocând inflamație, durere și disconfort sever.
Simptomele gutei includ atacuri acute de durere, umflarea și roșeața articulațiilor afectate, de obicei la nivelul degetelor de la picioare, genunchilor, gleznelor sau încheieturilor mâinilor. Acest episod de durere intensă este cunoscut sub numele de „atac de gută” sau „artrită gutoasă”.
Guta poate afecta calitatea vieții, limitând mobilitatea și generând disconfort semnificativ. Tratamentul pentru gută implică adesea modificări ale dietei pentru a reduce consumul de alimente bogate în purine (cum ar fi carne roșie, organe, fructe de mare), administrarea de medicamente antiinflamatorii sau de control al acidului uric, și modificări ale stilului de viață pentru a controla factorii de risc precum obezitatea și consumul excesiv de alcool.
Vitamina C poate fi benefică pentru persoanele care suferă de gută din mai multe motive:
Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru persoanele care suferă de gută poate varia în funcție de nevoile individuale și de sfatul medicului. În general, pentru adulți, cantitatea zilnică recomandată de vitamina C se situează în jurul valorii de 65-90 mg pe zi. Cu toate acestea, în cazul gutăi, unii experți sugerează că un aport crescut de vitamina C, în jurul valorii de 500-1000 mg pe zi, ar putea ajuta la scăderea nivelurilor de acid uric în sânge și la prevenirea atacurilor acute.
În ceea ce privește obținerea vitaminei C din alimente, există o serie de surse sănătoase. Fructele citrice precum portocalele, lămâile, grepfrutul și kiwi sunt bogate în vitamina C. De asemenea, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza de Bruxelles, precum și roșiile, ardeiul gras și căpșunele, sunt surse bune de vitamina C.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…