Vitamina D: Suplimentele NU vă ajută dacă aveți ACEST deficit

Magneziul și vitamina D sunt doi nutrienți esențiali care joacă un rol crucial în diferite procese fiziologice din organism. Deși funcționează independent, există o interconexiune semnificativă între magneziu și vitamina D. 

Iar această interacțiune este vitală pentru menținerea sănătății generale. Pe de o parte, vitamina D este obținută în principal prin expunerea la lumina soarelui și la surse alimentare. Pe de altă parte, magneziul este implicat în activarea vitaminei D în organism.

Conversia vitaminei D din forma sa inactivă (calcidiol) în forma sa activă (calcitriol) are loc în rinichi, iar acest proces este dependent de magneziu. Fără suficient magneziu, activarea vitaminei D este afectată.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fără magneziu, vitamina D nu poate facilita absorbția calciului

Una dintre funcțiile principale ale vitaminei D este de a îmbunătăți absorbția calciului în intestine. Nivelurile adecvate de calciu sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, transmiterea nervoasă și funcționarea mușchilor. Magneziul este implicat în mod complex în reglarea calciului. Ajută la menținerea unui echilibru între nivelurile de calciu și magneziu, prevenind acumularea excesivă de calciu în celule.

Dezechilibrele în nivelurile de calciu și magneziu pot duce la diferite probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiovasculare și ale scheletului.

Vitamina D este crucială pentru sănătatea oaselor: facilitează absorbția calciului, care este un mineral cheie pentru structura și rezistența osului. Deficitul de vitamina D poate duce la oasele slăbite și la un risc crescut de fracturi.

Magneziul este, de asemenea, esențial pentru sănătatea oaselor: contribuie la formarea și densitatea oaselor. Magneziul stimulează activitatea osteoblastelor, celulele responsabile de formarea oaselor. O deficiență de magneziu poate avea un impact negativ asupra densității osoase și poate crește riscul de osteoporoză.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fără ACEST mineral, vitamina D poate afecta organele

Potrivit Harvard, magneziul ajută, de asemenea, ficatul și rinichii să metabolizeze vitamina D. Prin urmare, o deficiență de magneziu poate reduce capacitatea organismului de a utiliza vitamina D chiar dacă sunt luate suplimente de vitamina D, care la rândul lor pot afecta negativ absorbția de calciu.

Un aport ridicat al suplimentelor de vitamina D și calciu în contextul deficienței de magneziu ar putea duce la:

  • niveluri sanguine ridicate de calciu și fosfor
  • calcificarea vaselor de sânge (o afecțiune observată uneori cu boala cronică de rinichi și boala coronariană)

Vitamina D joacă un rol vital în funcția imunitară, influențând atât sistemul imunitar înnăscut, cât și cel adaptativ. Are proprietăți antiinflamatorii și este implicat în reglarea activității celulelor imune.

Magneziul este cunoscut pentru efectele sale imunomodulatoare, influențând funcția diferitelor celule ale sistemului imunitar. Ajută la reglarea răspunsurilor inflamatorii și susține echilibrul general al sistemului imunitar.

Luați suplimente numai sub supravegherea medicului

În timp ce suplimentele pot fi benefice pentru sănătate, este esențial să se mențină o abordare echilibrată. Aportul excesiv al unui nutrient poate afecta absorbția sau utilizarea altuia.

Este recomandabil să vă consultați medicul de familie înainte de a lua orice supliment.

Înțelegerea rolurilor lor interconectate subliniază importanța unei abordări bine rotunjite a nutriției și sănătății, asigurându-se că atât magneziul, cât și vitamina D sunt furnizate în mod adecvat pentru o funcționare optimă.

Monitorizarea și consultarea regulată cu profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta la abordarea deficiențelor și la promovarea bunăstării holistice.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: