Din cuprinsul articolului
Vitamina crucială pentru creier. În ultima vreme, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu deficit de vitamine, iar în cazul vitaminei B12, consecințele pot fi extrem de grave. Deficitul de vitamina B12 poate duce la simptome neurologice severe și ireversibile, crescând riscul de apariție a psihozelor, maniei și demenței.
Vitamina B12 este deosebit de importantă datorită structurii sale complexe și este prezentă în principal în produsele de origine animală. Aceasta poate fi sintetizată doar prin fermentație bacteriană, așadar, persoanele care nu consumă produse animale trebuie să recurgă la suplimente sau să includă în dietă alimente precum pește, carne, ouă și lactate.
Importanța vitaminei B12
„Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea umană și sursele principale sunt carnea și lactatele. Veganii riscă să dezvolte simptome de deficit dacă nu iau suplimente cu vitamina B12, cu manifestări frecvente precum anemia megaloblastică, probleme digestive din cauza malabsorbției și tulburări neurologice grave, care nu sunt întotdeauna reversibile chiar și după suplimentare,” explică dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.
Cantitatea recomandată de vitamina B12 variază în funcție de vârstă. Persoanele cu vârsta peste 14 ani ar trebui să consume zilnic cel puțin 2,4 micrograme (mcg). Femeile însărcinate trebuie să asigure 2,6 mcg pe zi, iar cele care alăptează, 2,8 mcg.
O dietă echilibrată ar trebui să prevină deficiența de vitamina B12, dar în absența acesteia, organismul poate suferi deficite în funcționarea normală a creierului și sistemului nervos.
Vitamina B12 este implicată și în formarea celulelor roșii din sânge, contribuind la sinteza și reglarea ADN-ului. „Vitamina B12 joacă un rol esențial în formarea unui aminoacid din ADN, baza vieții noastre. Deși absorbția orală a vitaminei B12 este limitată, pentru a obține efectele dorite, se preferă administrarea injectabilă. Capacitatea de absorbție a vitaminei B12 scade odată cu înaintarea în vârstă, aspect ce trebuie monitorizat în evaluarea și tratamentele vârstnicilor,” adaugă dr. Păcuraru.
Rolul vitaminei B12 în organism
Metabolismul fiecărei celule depinde de vitamina B12, deoarece aceasta este esențială pentru sinteza acizilor grași și producția de energie. Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie, depresie, pierderi de memorie și alte simptome chiar și în cazul unor scăderi minore ale nivelului acestei vitamine.
Fără vitamina B12, organismul nu poate produce eficient globulele roșii, ceea ce poate duce la anemie severă. Alte manifestări ale deficitului includ depresie, confuzie, probleme de memorie, constipație, pierderea apetitului și scădere în greutate. Simptomele mai severe pot include amorțeală și furnicături în mâini și picioare.
Vitamina B12 se găsește în carne (porc, vită, miel, păsări de curte), șuncă, ouă, pește, lactate (lapte, brânză, iaurt) și drojdie.
Beneficiile administrării vitaminei B12
Dr. Elena Păcuraru detaliază efectele pozitive ale administrării vitaminei B12:
– Formează și regenerează globulele roșii din sânge.
– Reduce riscul bolilor cardiace prin descompunerea homocisteinei.
– Crește energia, fiind un supliment popular printre sportivi.
– Protejează creierul de atrofie și regresie legată de vârstă.
– Îmbunătățește memoria, concentrarea și echilibrul.
– Menține sănătatea sistemului nervos central și periferic (prevenind neuropatiile).
– Contribuie la protejarea împotriva cancerului legat de fumat.
– Este utilă în tratamentul depresiei și iritabilității.
Suplimentarea cu vitamina B12, fie orală, fie injectabilă, trebuie efectuată numai după o evaluare medicală adecvată.