Din cuprinsul articolului
Suplimentarea cu vitamina D poate preveni probleme cardiovasculare, inclusiv atac de cord, lapersoanele în vârstă, spune un nou studiu.
Într-unul dintre cele mai mari studii de acest gen până în prezent, s-a descoperit că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord la adulții în vârstă.
Până acum, studiile controlate randomizate nu au putut arăta nicio dovadă că vitamina D joacă vreun rol în prevenirea atacurilor de cord.
Vitamina comună care poate reduce riscul de atac de cord la persoanele în vârstă. Studiu
Acest studiu, publicat în revista BMJ, controlat randomizat a implicat aproximativ 21.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani, care au primit un supliment de vitamina D sau placebo pe cale orală în fiecare lună timp de până la cinci ani.
Durata medie a tratamentului a fost de 5 ani și mai mult de 80% dintre participanți au raportat că au luat cel puțin 80% din comprimatele studiate. În timpul studiului, 1.336 de participanți au experimentat un eveniment cardiovascular major (6,6% în grupul placebo și 6% în grupul cu vitamina D).
Rata evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu 9% mai mică la vitamina D comparativ cu grupul placebo (echivalent cu 5,8 evenimente mai puține la 1.000 de participanți).
Rata atacului de cord a fost cu 19% mai mică, iar rata revascularizării coronariene a fost cu 11% mai mică în grupul cu vitamina D, dar nu a existat nicio diferență în rata accidentului vascular cerebral între cele două grupuri.
Au existat unele indicii ale unui efect mai puternic la cei care utilizau statine sau alte medicamente cardiovasculare la începutul studiului, dar cercetătorii spun că aceste rezultate nu au fost semnificative statistic.
În general, cercetătorii calculează că 172 de persoane ar trebui să ia suplimente lunare de vitamina D pentru a preveni un eveniment cardiovascular major.
Autorii au observat că, deși s-a constatat că suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta la prevenirea evenimentelor cardiovasculare majore și au fost necesare mai multe studii, gândirea anterioară că suplimentele de vitamina D nu reduc riscul de BCV a fost prematură.
Ideea că vitamina D este utilă pentru sănătatea inimii nu este nouă
Aproape 17,9 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza bolilor de inimă, cunoscute și sub numele de boli cardiovasculare, care reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge.
Boala coronariană, bolile de inimă reumatismale sunt câteva dintre exemplele de boli cardiovasculare. Infarctul și stopurile cardiace devin comune la tineri, în special în era post-Covid, unde chiar și adolescenții și persoanele fără astfel de factori de risc suferă de aceste evenimente cardiovasculare.
Vitamina D este solubilă în grăsimi și joacă un rol în absorbția calciului, magneziului și fosfatului. Reduce, de asemenea, inflamația și joacă un rol în creșterea celulelor, funcția neuromusculară și imunitară și metabolismul glucozei.
Studiile observaționale mai vechi au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de vitamina D în sânge au rate mai scăzute de boli cardiovasculare.
Persoanele care fac exerciții în aer liber și mănâncă alimente bogate în nutrienți au mai multe șanse să aibă niveluri mai bune de vitamina D decât persoanele care nu o fac.