Din cuprinsul articolului
Nivelurile de vitamina D pot fi cheie în determinarea răspunsului organismului uman la imunoterapia anticancer, în special în rândul persoanelor cu cancer de piele avansat.
Descoperirile unui studiu, publicat online în jurnalul CANCER, au arătat că, pentru pacienții cu melanom avansat, poate fi important să se mențină nivelurile normale de vitamina D atunci când primesc medicamente pentru imunoterapie numite inhibitori ai punctelor de control imun.
Vitamina D are multe efecte asupra organismului, inclusiv reglarea sistemului imunitar.
Vitamina CHEIE în tratamentul cancerului: studiu
Pentru a vedea dacă nivelurile de vitamina D ar putea afecta eficacitatea inhibitorilor punctelor de control imun, echipa a analizat sângele a 200 de pacienți cu melanom avansat atât înainte, cât și la fiecare 12 săptămâni în timpul tratamentului cu imunoterapie.
O rată de răspuns favorabilă la inhibitorii punctelor de control imun a fost observată la 56,0% dintre pacienții din grupul cu niveluri inițiale normale de vitamina D sau niveluri normale obținute cu suplimente de vitamina D, comparativ cu 36,2% în grupul cu niveluri scăzute de vitamina D fără suplimente.
Supraviețuirea fără progresie, adică timpul de la inițierea tratamentului până la progresia cancerului, în aceste grupuri a fost de 11,25 și, respectiv, 5,75 luni.
„Desigur, vitamina D nu este ea însăși un medicament împotriva cancerului, dar nivelul său normal în ser este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar, inclusiv răspunsul pe care îl afectează medicamentele anticancer, precum inhibitorii punctelor de control imunitare”, a spus autorul principal Lukasz Galus, de la Universitatea de Științe Medicale din Poznan, din Polonia.
„În opinia noastră, după confirmarea randomizată adecvată a rezultatelor noastre, evaluarea nivelurilor de vitamina D și suplimentarea acesteia ar putea fi luate în considerare în gestionarea melanomului”.
Ce este melanomul
Melanomul este o boală în care celulele maligne (canceroase) se formează în melanocite (celule care colorează pielea).
Melanomul poate apărea oriunde pe piele. Alunițele neobișnuite, expunerea la lumina soarelui și istoricul de sănătate pot afecta riscul de melanom.
Un studiu anterior, publicat în Melanoma Research la începutul acestui an, a arătat că persoanele care au luat vitamina D în mod regulat au fost mai puțin probabil să fi avut melanom în trecut sau în prezent. De asemenea, dermatologii au considerat că aceștia au mai puține șanse de a dezvolta melanom în viitor.