Din cuprinsul articolului
Colesterolul este un tip de grăsime esențial pentru funcționarea normală a organismului, deoarece corpul îl folosește pentru a construi celule și unii hormoni; cu toate acestea, un nivel ridicat al acestei lipide poate duce la boli de inimă, potrivit institutului de cercetare Mayo Clinic.
Cu această substanță la un nivel ridicat în sânge, este posibil ca depozitele de grăsime să se formeze în vasele de sânge. „În timp, aceste depozite cresc și îngreunează fluxul de sânge prin artere. Uneori, aceste depozite se pot desprinde brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral”, precizează sursa citată.
Deoarece menținerea acestui tip de grăsime la niveluri corecte este crucială pentru sănătatea inimii, este important să se ia măsuri pentru a atinge acest obiectiv. Una dintre chei este aceea de a avea o dietă sănătoasă și echilibrată, care să includă produse bogate în acizi grași mononesaturați, cum ar fi uleiul de măsline și cele în care predomină acizii grași omega 3. În mod similar, din alimentație nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe. Aceasta fără a neglija exercițiile fizice regulate.
Trebuie acordată o atenție deosebită pentru a se asigura că alimentele consumate furnizează vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie în mod constant. Vitaminele au funcții foarte specifice, iar unele dintre ele sunt legate de menținerea unor niveluri adecvate de colesterol și trigliceride în sânge.
Una dintre acestea este niacina, o vitamină B, care ajută la creșterea colesterolului lipoproteic de înaltă densitate, colesterolul „bun”, care ajută la eliminarea colesterolului „rău” din sânge.
Biblioteca Națională de Medicină din SUA raportează că acest nutrient ajută la funcționarea sistemului digestiv, a pielii și a nervilor, dar, atunci când este administrat ca medicament pe bază de rețetă în doze mai mari, poate ajuta, de asemenea, la reducerea diferitelor grăsimi din sânge.
Experții consideră că aportul niacinei la controlul lipidelor se datorează faptului că acționează prin blocarea modului în care ficatul produce colesterol. Analizele au arătat că această vitamină poate reduce trigliceridele cu 25 % și crește colesterolul HDL (bun) cu peste 30 %.
Este important să fie clar că, deși această vitamină este o alternativă bună pentru scăderea trigliceridelor și creșterea colesterolului bun, care, în același timp, ajută la reducerea colesterolului rău, nu s-a stabilit cu exactitate că tratamentul cu această vitamină duce la scăderea ratelor de mortalitate, a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…