Din cuprinsul articolului
O vitamină care se găsește în multe alimente de bază ar putea să crească riscul de demență, potrivit unui studiu recent. Acest nutrient esențial este suspectat că contribuie la declinul cognitiv și dacă nivelul său e prea scăzut, și dacă e prea crescut.
Organizația de caritate Alzheimer’s Research UK a avertizat că o deficiență ușoară de tiamină, cunoscută și sub numele de vitamina B1, poate duce la demență în aproximativ una din zece persoane. Tiamina este crucială pentru menținerea sănătății sistemului nervos, conform experților în sănătate de la NHS.
Studiile recente au evidențiat o legătură între nivelurile ridicate de tiamină și această afecțiune debilitantă, adesea asociată cu deteriorarea cognitivă. Tiamina nu este produsă de organism, dar de obicei poate fi obținută din alimentație. Se găsește în alimente precum cerealele fortificate, carnea de porc, peștele, fasolea și produsele cerealiere îmbogățite.
Cercetările au arătat că atât deficiența, cât și excesul de tiamină pot fi legate de riscul de demență. Un studiu realizat în China a evidențiat că un consum excesiv de tiamină ar putea contribui la declinul cognitiv și ar putea afecta negativ sănătatea creierului. Consumul excesiv de tiamină a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de diabet și hipertensiune arterială.
Doza zilnică recomandată (DZR) de tiamină poate varia în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și alte factori. Iată o orientare generală a DZR-ului de tiamină:
Este important să ținem cont că aceste valori sunt orientative și pot varia în funcție de recomandările individuale ale medicilor sau nutriționiștilor, precum și de factorii specifici de sănătate ai fiecărei persoane. În cazul unor deficiențe sau afecțiuni medicale, este posibil să fie necesară o ajustare a dozei recomandate.
Tiamina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B1, se găsește în diverse alimente și poate fi obținută din surse naturale variate. Iată câteva alimente bogate în tiamină și cantitățile aproximative:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…