Sari la conținut

Vitamina care să nu-ți lipsească dacă suferi de hipertensiune arterială. Ajută în prevenția atacului cerebral

tensiune arteriala
Sursă foto: Getty Images
medic cardiolog, despre tensiunea arteriala

Vitamina pentru hipertensiune. O combinație de vitamina B9 și substanța enalapril folosită împotriva hipertensiunii arteriale a dus la o reducere netă a riscului de accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu clinic efectuat pe mai mult de 20.000 de adulți din China, publicat Journal of American Medical Association (JAMA), informează AFP.

Persoanele cuprinse în studiu, care sufereau de hipertensiune arterială nu avuseseră niciodată atac de cord, spun autorii, care au prezentat rezultatele la conferința Colegiului American de Cardiologie (ACC) desfășurată în weekend la San Diego, California.

Dr. Yong Huo de la spitalul universitar din Beijing și echipa sa au selectat aleatoriu jumătate din acest grup de adulți cărora li s-a prescris între 2008 și 2013 un tratament zilnic de 10 mg de enalapril și 0,8 mg de acid folic (vitamina B9). Cealaltă jumătate a grupului a primit numai enalapril.

De asemenea, cercetătorii au testat participanții pentru diferite variante ale unei gene care poate afecta nivelurile de vitamina B9.

Pe parcursul administrării acestui tratament, 282 de participanți sau 2,7% din total au avut primul lor accident vascular cerebral în grupul căruia i s-a administrat enalapril și vitamina B9, comparativ cu 355 (3,4%) în grupul de control care a luat numai enalapril, scrie AFP.

Acidul folic scade riscul de AVC la hipertensivi

Analiza datelor arată, de asemenea, că în primul grup mortalitatea cardiovasculară din cauza infarctului a fost de 3,1 la sută, în timp ce în grupul de control a fost de 3,9%.

Acidul folic (vitamina B9) este esențial pentru funcționarea normală a organismului, inclusiv pentru sinteza și reparația ADN-ului și pentru formarea de celule sanguine. De asemenea, are un rol important în metabolismul aminoacidului homocisteină. Un nivel crescut de homocisteină în sânge (hiperhomocisteinemie) a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv de AVC. Mecanismul prin care acidul folic poate ajuta la prevenirea AVC la persoanele hipertensive implică reducerea nivelului de homocisteină.

Homocisteina este un aminoacid care se formează în organism în timpul procesului de metabolizare a aminoacizilor metionină și cisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină pot dăuna vaselor de sânge prin mai multe mecanisme, inclusiv prin deteriorarea stratului intern al vaselor și prin promovarea inflamației. Toate acestea pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei și la creșterea riscului de AVC.

Acidul folic are capacitatea de a reduce nivelurile de homocisteină prin intermediul unei căi metabolice. Împreună cu vitaminele B6 și B12, acidul folic este implicat în conversia homocisteinei în metionină. Prin creșterea disponibilității de acid folic, această cale metabolică poate fi mai eficientă, ceea ce duce la reducerea nivelului de homocisteină în sânge.

Alt studiu semnificativ care a examinat legătura dintre acidul folic și riscul cardiovascular este „Homocysteine and Cardiovascular Disease: Evidence on Causality from a Meta-analysis” publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) în 2002. Acest studiu a analizat multiple studii și a constatat că suplimentarea cu acid folic a dus la scăderea nivelului de homocisteină și la o reducere semnificativă a riscului de evenimente cardiovasculare majore.

Surse de acid folic

Folaţii (din alimente) se găsesc în mod natural în foarte multe alimente. Cele mai importante surse sunt: ficat de vită, spanac, fasole, sparanghel, varză de Bruxelles, brocoli, suc de roşii etc.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel