Din cuprinsul articolului
Un nou studiu transversal a observat că persoanele care au luat în mod regulat suplimente de vitamina D au avut mai puține șanse de a avea melanom, o formă de cancer de piele, decât cei care nu au luat suplimente.
Analiza cercetătorilor a determinat, de asemenea, că nivelul de risc pentru melanom în rândul utilizatorilor de suplimente de vitamina D a fost semnificativ redus în comparație cu cel al neutilizatorilor.
În ciuda implicațiilor, autorii studiului și experții sugerează oamenilor să urmeze ghidurile naționale pentru administrarea de suplimente de vitamina D.
Un nou studiu constată că utilizarea regulată a vitaminei D este asociată cu rate mai scăzute de cancer de piele melanom.
Studiul transversal a fost o colaborare între Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Universitar Kuopio.
Cercetarea a implicat 498 de adulți finlandezi, determinați de dermatologi ca fiind expuși unui risc crescut de cancer de piele, cum ar fi melanomul, precum și carcinom cu celule scuamoase și carcinom bazocelular.
Potrivit cercetătorilor, persoanele care au luat vitamina D în mod regulat au avut mai puține șanse să fi avut melanom în trecut sau în prezent și au fost considerate de dermatologi ca fiind mai puțin susceptibile de a dezvolta melanom în viitor.
Studiul a fost publicat recent în Melanoma Research.
Legătura dintre suplimentarea cu vitamina D și riscul de melanom
Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 21 și 79 de ani, inclusiv 253 de bărbați și 245 de femei. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de aportul lor de suplimente de vitamina D: neutilizare, utilizare ocazională sau utilizare regulată.
Cercetătorii au fost, de asemenea, interesați să afle dacă utilizarea regulată a suplimentelor de vitamina D corespundea unor niveluri mai mari de vitamina D din sânge, cunoscută sub numele de calcidiol seric sau 25-hidroxi-vitamina D3. Aceasta este „forma de stocare” a vitaminei D în organism.
Unele cercetări au asociat un nivel scăzut de calcidiol seric cu un risc crescut de cancer, în timp ce alte cercetări au sugerat altfel. Cu toate acestea, este o măsură adesea folosită pentru a determina nivelul de vitamina D al unei persoane.
După ce au testat nivelurile serice de calcidiol la 260 de participanți, cercetătorii au descoperit că suplimentarea regulată cu vitamina D corespundea cu cele mai ridicate niveluri de calcidiol seric și nesuplimentarea cu cele mai scăzute niveluri.
Vitamina D, calcidiol și cancer
Autorul principal al studiului, Dr. Ilkka T. Harvima, profesor de dermatologie și venerologie la Universitatea din Finlanda de Est, a declarat pentru Medical News Today: „Problema vitaminei D în contextul cancerelor de piele este interesantă, deși destul de controversată”.
Dr. Arup K. Indra, profesor de farmacie la Universitatea de Stat din Oregon, care nu este implicat în studiu, a sugerat că vitamina D poate proteja împotriva stresului oxidativ și a leziunilor ADN, care sunt asociate cu riscul de cancer.
„Vitamina D poate fi, de asemenea, implicată în modularea imună, în special în direcționarea Treg [celulele T de reglare] și celulele Th2 în supravegherea imună”, a spus dr. Indra pentru MNT.
Suplimente de vitamina D: o alternativă la expunerea la soare
De ceva timp a fost clar că expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare, și în special arsurile solare, este un factor de risc pentru cancerele de piele.
Dr. Margolin a explicat că radiațiile UV sunt cauza principală a cancerelor bazocelulare și scuamoase și unul dintre factorii majori de risc în melanom.
„Deoarece vitamina D naturală este produsă de piele ca răspuns la lumina soarelui, reducerea expunerii la UV pentru a evita cancerul reduce cantitatea de vitamina D produsă în mod natural în organism, ceea ce poate duce la nevoia de suplimentare.” – Kim Margolin, M.D., FACP, medic oncolog,