Din cuprinsul articolului
Știm că vitamina D este bună pentru corpul nostru, dar dacă administrarea ei sub formă de supliment în plus față de o dietă are sau nu beneficii reale pentru sănătate a fost mult timp dezbătută. Cel mai recent studiu pe această temă sugerează că astfel de suplimente pot reduce riscul de atac de cord.
În timp ce cercetarea raportează doar o mică oscilație a riscului unui „eveniment cardiovascular major” atunci când se ia vitamina D, este cu siguranță utilă pentru a afla relația dintre aceștia și alți factori de sănătate.
Este al doilea cel mai mare studiu de până acum care analizează suplimentele de vitamina D și riscul de boli cardiovasculare, potrivit autorului principal al studiului, epidemiologul Rachel Neale de la QIMR Berghofer Medical Research Institute din Australia.
Clasificați-l ca fiind un studiu care nu este concludent în ceea ce privește cauza și efectul, dar care are un eșantion suficient de mare – 21.302 pacienți cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani – pentru a însemna că acum se poate lucra mai mult pentru a analiza relația mai în detaliu.
„Studiul nostru a constatat că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, iar efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă”, spune Neale.
„Aceasta sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens”.
Participanților la studiu li s-a administrat fie un supliment de vitamina D, fie un placebo timp de până la cinci ani, aproximativ 80% dintre cei din grupul cu vitamina D luând în continuare suplimentele la sfârșitul celor cinci ani.
În grupul de vitamina D, 6 la sută dintre participanți au suferit un eveniment cardiovascular major, comparativ cu 6,6 la sută dintre participanții care au luat un placebo. În ceea ce privește atacurile de cord în mod specific, rata a fost cu 19 la sută mai mică în grupul cu vitamina D, în timp ce nu a existat nicio diferență în ceea ce privește rata de accident vascular cerebral, scrie ScienceAlert.
Statisticile au arătat un beneficiu mai mare de pe urma suplimentelor de vitamina D pentru cei care luau statine sau o altă formă de medicament pentru sănătatea inimii la începutul studiului – o altă constatare interesantă care trebuie explorată mai departe.
„Nu suntem siguri de ce se întâmplă acest lucru”, spune Neale. „Ar putea fi un indicator al unui risc mai mare la începutul studiului, astfel încât să existe mai multe posibilități de îmbunătățire.”
Cercetătorii sunt dornici să sublinieze că nimeni nu ar trebui să înceapă să ia suplimente de vitamina D pentru inimă fără a consulta mai întâi un medic – în special persoanele în vârstă cu afecțiuni existente.
Între timp, dezbaterea privind suplimentele continuă. Dacă sunteți interesat să stimulați vitamina D mai mult în mod natural, răspunsul este multă lumină solară și alimente, inclusiv pește gras și gălbenușuri de ou.
„În timp ce studiile controlate randomizate anterioare nu au constatat că administrarea de suplimente este benefică pentru acest rezultat, concluziile studiului D-Health Trial sugerează că este prematur să spunem că suplimentarea cu vitamina D nu modifică riscul”, spune Neale.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…