Din cuprinsul articolului
Cancerul este o afecțiune gravă, cu un tratament foarte complex, în funcție de forma dezvoltată. Boala poate fi declanșată de factori genetici, însă, de multe ori, poate fi evitată prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi redus prin gestionarea factorilor externi care duc la declanșarea acestei boli. Un stil de viață sănătos, o aliemntație echilibrată și o rutină de exerciții fizice pot face minuni.
De asemenea, renunțarea la obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, sunt esențiale.
Cu atât mai mult, anumite studii atestă faptul că anumiți nutienți pot ajuta atât la prevenirea, cât și tratarea cancerului.
Vitamina care previne și tratează cancerul
Vitamina D este esențială pentru organism, atât pentru sintetizarea corespunzătoare a calciului, dar și pentru un sistem imunitar sănătos. Un sistem imunitar, după cum bine știm, ne protejează de multe boli, înclusiv cancer.
Articolul, publicat in Seminarii in biologia cancerului si scris de profesorul Carsten Carlberg de la Universitatea din Finlanda de Est si de profesorul Alberto Muñoz de la Universitatea Autonoma din Madrid, ofera o actualizare pe baza moleculara a semnalizarii vitaminei D si rolul sau in prevenirea cancerului si terapiei.
Această vitamină este recunoscută pentru rolul său în rezistența oaselor și a sistemului imunitar, iar efectele sale anti-cancer sunt mediate in principal de celulele imune, cum ar fi monocitele si celulele T. Vitamina D isi exercita efectele prin intermediul receptorului de vitamina D, care este un factor de transcriere implicat in expresia si reglarea epigenetica a numeroase gene.
Vitamina D, sau lipsa acesteia, s-a remarcat și în alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san si de prostata, o stare scazuta de vitamina D, masurata ca nivelul de 25 de hidroxivitamina D in sange, a fost asociata cu o incidenta mai mare a cancerului si un prognostic mai slab.
Totuși, suplimentarea cu vitamina D nu a fost demonstrata in mod constant pentru a reduce mortalitatea prin cancer in studiile controlate aleatoriu.
Potrivit autorilor revizuirii, impactul vitaminei D ar putea fi aratat mai clar daca participantii ar fi stratificati in functie de receptivitatea lor individuala la vitamina D si de rezultatele de sanatate analizate in legatura cu modificarile starii individuale de vitamina D, scrie BZI.