Din cuprinsul articolului
Insulina este un hormon care este excretat de pancreas. Una dintre funcțiile sale principale este de a permite glucozei să intre în celule pentru a fi folosită ca energie. Ea poate face acest lucru perfect atunci când nivelul glicemiei rămâne permanent stabil.
Cu toate acestea, atunci când se abuzează de alimente sau produse cu zahăr, nivelul glicemiei începe să crească necontrolat. Acest lucru îngreunează funcția insulinei, ceea ce duce la ceea ce este cunoscut clinic sub numele de rezistență la insulină.
Atunci când apare rezistența la insulină, glucoza nu poate intra în celule pentru ca organismul să o folosească drept energie. Acest lucru face ca zahărul sau glucoza să se acumuleze în fluxul sanguin. Consecința acestui lucru este bine cunoscută, o boală metabolică cronică, cum ar fi diabetul.
„Diabetul este o boală cronică (pe termen lung) care afectează modul în care organismul tău transformă alimentele în energie. Organismul dumneavoastră descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați în zahăr (numit și glucoză) și îl eliberează în fluxul sanguin. Pancreasul produce un hormon numit insulină, care acționează ca o cheie care permite zahărului din sânge să intre în celulele organismului pentru a fi folosit ca energie”, explică Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.
„În cazul diabetului, organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau nu poate utiliza în mod corespunzător insulina pe care o produce. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, rămâne prea mult zahăr în sânge și, în timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi”, adaugă aceștia.
Pentru a evita apariția unei boli atât de grave precum diabetul, rezistența la insulină trebuie evitată cu orice preț, iar acest lucru se poate face prin menținerea unei diete sănătoase și sărace în zaharuri.
În acest sens, merită subliniat faptul că există o vitamină care are capacitatea de a reduce riscul de a ajunge la o stare precum rezistența la insulină. Aceasta este vitamina D sau vitamina soarelui, așa cum mai este cunoscută.
„După cum au arătat cercetările, un deficit al acestei vitamine duce la un risc crescut de rezistență la insulină – adică la incapacitatea organelor și țesuturilor de a utiliza corect insulina – și, prin urmare, la niveluri ridicate de glucoză în sânge – sau, cu alte cuvinte, la apariția diabetului”, relatează platforma digitală ABC Salud.
El spune: „Deci, poate lua suplimente de vitamina D să îmbunătățească, dacă nu să inverseze, această rezistență la insulină? Ei bine, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Torino (Italia), se pare că da. Sau cel puțin așa se pare, cel puțin la modelele animale – șoareci.
Prin urmare, este de o importanță vitală să adăugăm în alimentație alimente bogate în vitamina D. Printre acestea se numără păstrăvul, somonul, tonul, macroul, brânza, gălbenușul de ou și unele nuci. Consumul acestor alimente vegetale și animale ar trebui să fie moderat, dar nu excesiv, pentru a evita ceea ce se numește hipervitaminoză.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…