Vitamina cu un rol decisiv în boala COVID-19, cea care a declanșat pandemia mondială. La bază, este vitamina care sprijină sistemul imunitar și osos.
Vitamina D este un nutrient important pentru menținerea sistemului osos în stare optimă. Mai ales acumularea calciului în organism nu se realizează aceasta.
Pentru necesarul de vitamina D al organismului, medicii recomandă alimentele acestea, bogate în vitamina D: somonul, hering, macrou sau sardine, lapte, iaurt, ciuperci. Deficitul acestei vitamine împiedică mineralizarea matricei osoase, ducând la osteomalacie, rahitism, deformări osoase și osteoporoză.
Cea mai simplă și naturală sursă este soarele. La ce concluzie au ajuns oamenii de știință, care este legătura între această vitamină și evoluția nefastă a bolii COVID-19?
Cantitatea optimă a vitaminei D în corp reduce complicațiile COVID, dar și cele care pot surveni în urma altor infecții.
Vitamina D este un element CHEIE pentru imunitate. De ce ar ajuta?
Argumentul din spatele conexiunii dintre grupul de vitamine și COVID-19 este rolul pe care acestea le joacă în cadrul sistemului imunitar, în special în modelarea celor două tipuri de răspunsuri imunitare: nespecific (înnăscut) și specific (dobândit). Vitamina D stimulează răspunsul nespecific, care este prima modalitate de apărare a corpului atunci când este invadat de un patogen, și în multe cazuri oprește răspândirea infecțiilor. În celălalt caz, în care sistemul imunitar eliberează anticorpi și celule T care atacă în mod specific patogenul și păstrează o memorie virală a acestuia, un nivel optim de vitamină D ar putea ajuta la reglarea acestuia pentru a preveni reacții puternice precum furtuna de citokine, asociate cu o parte din cazurile grave de COVID-19.
Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19.
De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19.
Cantitatea optimă a vitaminei D în corp reduce complicațiile COVID, dar și cele care pot surveni în urma altor infecții.