Din cuprinsul articolului
Vitamine pentru plămâni. Vitaminele C, D și zinc sunt extrem de importante pentru sistemul imunitar, dar și pentru prevenirea complicațiilor pulmonare.
Vitamina C a fost pentru prima dată recomandată pentru răceli începând cu 1970. Este un antioxidant pe care corpul îl folosește pentru a se menține puternic și sănătos, menținând sănătatea oaselor, a mușchilor, a vaselor de sânge și ajutând la formarea colagenului.
O regăsim în fructele și legumele proaspete, în special în portocale și alte citrice. Se găsește ca supliment sub formă de pastile sau lichidă.
Vitamina C este studiată de mulți ani ca tratament posibil pentru răceli, dar și ca modalitate de a le preveni. Însă, cercetările de până acum nu sunt tocmai îmbucurătoare. Per total, s-au descoperit puține beneficii clare ale acesteia în prevenirea și tratarea răcelilor.
”Dacă ar fi să fac o recomandare, avem nevoie de un strop de vitamina C. Este singurul supliment care ne poate ajuta pentru o imunitate mai puternică și care nu are cum să ne facă nimic rău pentru că este o vitamină hidrosolubilă și dacă avem o cantitate mai mare, este eliminată din organism prin urină,” a explicat dr. Mihaela Bilic în emisiunea Telemedika de la Medika TV.
Vitamine pentru plămâni. Vitamina C previne complicațiile pulmonare
O cercetare care a analizat sute de studii făcute asupra subiectului a arătat că cei care consumă zilnic vitamina C nu sunt protejați de răceli. În unele cazuri, însă, administrarea ei a dus la îmbunătățirea simptomelor. Atunci când vitamina a început să fie luată după ce simptomele răcelilor s-au instalat, nu au mai existat beneficii. Însă efectele s-au dovedit diferite în funcție de persoană.
Spre exemplu, la cei care aleargă și merg la maratoane, vitamina C luată zilnic a redus la jumătate riscul de a lua o răceală. Concluzia: cei care iau zilnic 0,2 grame de vitamina C nu vor avea mai puține răceli, însă vor fi mai scurte cu câteva zile. Chiar dacă nu vindecă răceli, vitamina C previne complicațiile lor, au mai arătat studiile: „Dacă iei vitamina C, riscul de complicații (pneumonie sau infecții la plămâni) scade”, spun cercetătorii.
În general, această vitamină este sigură când este consumată din fructe și legume. Dozele prea mari de vitamina C din suplimente (peste 2.000 de mg pe zi la adulți) pot însă cauza pietre la rinichi, greață și diaree.
Pediatru: „O recomand după vârsta de 1 an”
La copii, vitamina C este extrem de importantă, fiind principalul motor al sistemului imunitar al copilului. Alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina C sunt citricele, kiwi, ardeii verzi și roșii, căpșunile, tomatele, broccoli, cartofii (în special cartofii dulci), salata și legumele verzi, varza, fructele de pădure și ananasul. Vitamina C se elimină repede din organism, deci rar putem vorbi de consum excesiv.
Totuși, doza indicată copiilor nu trebuie să treacă de 500 de mg pe zi, pentru a evita tulburările digestive (diaree, dureri de burtă). „Recomand vitamina C după vârsta de un an, la cei mai micuți picături, la cei mai mari efervescentă. Dacă însă boala este asociată cu vărsături nu este cazul să se dea ”, spuneAlexis Cochino, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului din București.
Alimentele indicate
Iată ce alimente pot fi consumate pentru a se ajunge la 500 de mg pe zi, cât recomandă medicii:
- Ardei roșu, 1, 2 cești – 95 de mg
- Broccoli, o ceașcă – 74 de mg
- Varză roșie – 1, 2 cești: 40 de mg
- Kiwi, unul mediu – 70 de mg
- Suc de roșii, o ceașcă – 45 de mg
Vitamina D și Zinc, bune pentru imunitate, de asemenea
Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că 80% din pacienții care s-au îmbolnăvit cu coronavirus au prezentat carență de vitamina D. Potrivit rezultatelor cercetării, vitamina D are efecte benefice asupra organismului, protejându-l de infecții. Pentru a obține vitamina D, putem consuma alimente precum pește, ouă și carne roșie.
Alte studii arată și importanța zincului pentru întărirea sistemului imunitar, lucru confirmat și de către Organizația Mondială a Sănătății: ”Zincul ajută la reducerea riscului de a dezvolta infecții acute ale tractului respirator prin întărirea sistemului imunitar.”