Din cuprinsul articolului
Cunscută și sub denumirea de cobalamină, vitamina B 12 este o vitamină esențială de care corpul are nevoie, dar nu o poate produce. De exemplu, susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului.
Mai mult, ajută la îmbunătățirea memoriei, creșterea energiei și previne bolile de inimă, ducând la un risc redus de accident vascular, conform cercetătorilor.
Aceasta se găsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.
Principalele alimente bogate în B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.
Doza zilnică recomandată de B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.
Deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dieta nu ai suficiente alimente care să conțin vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.
Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…