Din cuprinsul articolului
Cunscută și sub denumirea de cobalamină, vitamina B 12 este o vitamină esențială de care corpul are nevoie, dar nu o poate produce. De exemplu, susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului.
Mai mult, ajută la îmbunătățirea memoriei, creșterea energiei și previne bolile de inimă, ducând la un risc redus de accident vascular, conform cercetătorilor.
Aceasta se găsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.
Principalele alimente bogate în B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.
Doza zilnică recomandată de B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.
Deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dieta nu ai suficiente alimente care să conțin vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.
Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…