Din cuprinsul articolului
Vânătăile sau hematoamele se formează atunci când vasele mici de sânge de sub piele se sparg, cel mai adesea din cauza unei lovituri sau a unei căderi. Sângele se scurge în țesuturile de sub piele și provoacă culoarea neagră sau albăstruie.
Vânătăile pot fi cauzate, de asemenea, de anumite boli sau probleme cu sângele sau cu procesul de coagulare. În aceste cazuri, recomandarea specialiștilor este de a merge direct la medic pentru a analiza cauzele apariției lor.
În ciuda celor de mai sus, cele mai multe vânătăi nu reprezintă un motiv de îngrijorare și dispar de la sine. Tratamentul la domiciliu poate accelera vindecarea și poate ameliora umflăturile și disconfortul care însoțesc adesea vânătăile provocate de răni.
„O vânătaie poate avea nevoie de luni de zile pentru a dispărea, dar majoritatea durează aproximativ două săptămâni. Ele încep cu o culoare roșiatică, apoi devin albastru-violet și galben-verzui, înainte de a reveni la culoarea normală”, precizează biblioteca medicală MedlinePlus.
Atunci când vânătăile apar ocazional sau sunt mici, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare, dar uneori ele devin recurente și este important să înțelegem motivele pentru care apar.
Unul dintre acestea este lipsa de vitamina K în organism. Potrivit National Institutes of Health (NHS) din SUA, un deficit sever de vitamina K poate provoca vânătăi și probleme de sângerare din cauza coagulării mai lente a sângelui.
Deficitul de vitamina K poate reduce, de asemenea, rezistența oaselor și crește riscul de osteoporoză, deoarece organismul are nevoie de acest nutrient pentru sănătatea oaselor.
Trebuie remarcat faptul că cantitatea de această vitamină necesară pentru fiecare persoană depinde de vârstă și de sex. Cantitățile medii zilnice exprimate în micrograme sunt:
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…