Din cuprinsul articolului
Soluții naturale pentru țânțari. Pe lângă faptul că înțepăturile sunt extrem de neplăcute, țânțarii pot transmite și infecții, așa cum este cu virusul West Nile.
Din fericire, există numeroase soluții ca să ții țânțarii la distanță. Există chiar și o vitamină despre care se spune că poate alunga țânțarii. Vitamina B1 sau tianina se elimină atât prin urină cât şi prin transpiraţie, având puterea de a ţine insectele la distanţă de pielea ta. Regăseşti aceată vitamină în alimente precum orez, varză kale, ouă, sparanghel sau ficat.
Pentru a vă feri de ţânţari este suficient să aveţi o igienă strictă, deoarece insectele sunt atrase de mirosul de transpiraţie. De asemenea, nu folosiţi parfumuri ori geluri de duş cu miros puternic.
Câteva măsuri pe care le puteţi lua acasă împotriva acestor insecte sunt să vă montaţi plase speciale la geam, să ţineţi în cameră un săculeţ cu lavandă şi, eventual, să folosiţi oţet aromat pentru piele.
Dacă „răul” se produce şi sunteţi înţepaţi, este recomandat să vă spălaţi rănile cu apă şi cu săpun, apoi să aplicaţi loţiuni mentolate, care ajută la vindecare. Gelurile cu fenistil sunt şi ele eficiente pentru calmarea durerilor şi a mâncărimii. În cazul în care sunteţi o persoană predispusă la alergii, este mai bine să evitaţi zonele mlăştinoase şi să vă orientaţi spre munte.
Celor care şi-au programt însă concediul în zone unde sunt mulţi ţânţari, medicii le recomandă să folosească spray-urile din farmacii şi să-şi trateze hainele cu un insecticid numit permetrină.
„Produsele care conţin astfel de insecticide în concentraţii foarte mici nu fac rău dacă sunt utilizate ocazional”, spune medicul dermatolog Sebastian Pop.
Pentru viaţa în oraş, medicii nu recomandă însă folosirea dispozitivelor cu pastile antiţânţari, mai ales în casele în care există copii. Conţin insecticide volatile care ajung în sânge, în rinichi, în ficat.
„Nu recomand să puneţi astfel de dispozitive în camera copiilor”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
În ceea ce priveşte spray-urile, acestea pot provoca reacţii alergice pe o piele sensibilă, cum este cea a micuţilor. „Nu este exclus să apară dermatite de contact”, precizează medicul dermatolog Costin Căruntu.
Aceste plante emit mirosuri neplăcute pentru ţânţari şi îi vor păstra astfel la distanţă. Este dovedit ştiinţific că tiofenul, compusul insecticid conţinut de diferite specii de gălbenele, poate provoca moartea ţânţarilor.
Nu este garantat, totuşi, că doar câteva gălbenele vor expune insectele la un nivel de pesticide suficient de înalt cât să îi omoare. Dar dacă plantezi gălbenele alături de alte plante, ierburi şi flori, un colţ biodivers de vegetaţie va atrage păsări colibri şi alţi predatori de ţânţar
Pune cinci picături de ulei într-o cană cu apă, apoi pune amestecul într-un recipient din plastic pentru spray şi aplică două sau trei „puf”-uri înainte să ieşi din casă. Aroma uleiului va ţine ţânţarii la distanţă
Ţânţarii urăsc citronella la fel de mult cum urăsc şi mirosul de eucalipt.
Ţânţarilor le place apa stătută şi o folosesc drept mediu de înmulţire. Chiar şi un ghiveci mai mic pentru plante care a fost lăsat la aer şi umplut cu apă de ploaie este un mediu potenţial de înmulţire pentru ţânţari.
Ca să ţii ţânţarii departe poţi stropi câteva funde, de exemplu, cu o picătură de ulei de lavandă, şi să le agăţi de ferestrele deschise. Uleiul de lavandă poate fi de asemenea aplicat pe piele, ceea ce va împiedica insectele să îţi dea târcoale.
Ţânţarii intră adesea în acţiune când te afli la un grătar, iar trucul acesta simplu te va ajuta să-i opreşti
Uleiul de neem a fost folosit de sute de ani atât în medicină, cât şi în scop cosmetic. Neem este un arbore cu creştere rapidă, veşnic verde, originar din India, Pakistan şi Burma. Uleiul din seminţele de Neem este presat la rece din fructele cu coajă lemnoase ale copacului. Are un miros foarte puternic, relativ respingător, este închis la culoare şi are vâscozitate medie.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…