Din cuprinsul articolului
Atunci când sunt consumate alimente bogate în zahăr, organismul le transformă în glucoză, care circulă prin sânge pentru a ajunge la celulele diferitelor tipuri de țesuturi, furnizând energia de care acestea au nevoie pentru a funcționa.
Potrivit site-ului Healthline, glucoza este una dintre sursele de combustibil preferate de organism sub formă de carbohidrați. De obicei, oamenii obțin glucoza din alimente precum pâinea, fructele, legumele și produsele lactate.
Cu toate acestea, atunci când este consumată în cantități mari și în mod frecvent, aceasta poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.
Potrivit experților în sănătate, această patologie metabolică cronică duce la deteriorarea gravă a inimii, a vaselor de sânge, a ochilor, a rinichilor și a nervilor.
De fapt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel mai frecvent este diabetul de tip 2, de obicei la adulți, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. Diabetul de tip 1, cunoscut sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce singur puțină sau deloc insulină.
Ambele boli sunt grave, așa că este important să aveți obiceiuri bune de viață de la o vârstă fragedă pentru a regla nivelul glicemiei. În plus, aportul anumitor vitamine este esențial pentru a menține sub control nivelul glicemiei.
Din acest motiv, Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, subliniază importanța vitaminei B6, un nutrient hidrosolubil care se dizolvă în apă, astfel încât organismul nu o poate stoca.
Ca atare, această vitamină are multiple funcții în organism, printre care:
- Producerea de anticorpi, care sunt necesari pentru a lupta împotriva multor viruși, infecții și alte boli.
- Menținerea unei funcții neurologice normale.
- Producerea de hemoglobină, care transportă oxigenul din celulele roșii ale sângelui către țesuturi. O deficiență de vitamina B6 poate provoca o formă de anemie.
- Descompune proteinele, deci cu cât consumul de proteine este mai mare, cu atât mai multă vitamina B6 este necesară.
- Mențineți zahărul din sânge (glucoza) în limite normale.
Alimente bogate în vitamina B6
- Ton și somon
- Banane
- Leguminoase (fasole uscată)
- Carne de vită și de porc
- Nuci
- Păsări de curte
- Cereale integrale și cereale îmbogățite
- Năut
Este important de reținut că această vitamină trebuie consumată în cantități moderate, în caz contrar pot apărea simptome precum dificultăți de coordonare a mișcărilor, amorțeală, modificări senzoriale, confuzie, depresie, iritabilitate, ulcere ale gurii și limbii, cunoscute și sub numele de glosită și neuropatie periferică.