Conform cercetătorilor, o cură de vitamina C înaintea sezonului gripal poate reduce la jumătate riscul răcelilor, însă doar în cazul anumitor persoane.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Helsinki au lucrat la o serie de studii, privind beneficiile vitaminei C care se găseşte în numeroase legume şi fructe precum portocalele, căpşunele, kiwi asupra sănătăţii.
Peste 11.000 de persoane au participat la cercetare, inclusiv elevi, sportivi de performanţă (înotători, atleţi) şi soldaţi canadieni.
Conform rezultatelor, sucurile naturale de fructe bogate în vitamina C reduc riscul răcelilor la jumătate, însă doar în cazul celor care fac sport regulat.
Cercetătorii au observat că în cazul înotătorilor care au răcit şi au luat suplimente de vitamina C, vindecarea a fost de 2 ori mai rapidă decât în cazul celor care nu au luat suplimente.
Şi în cazul copiilor, tratamentul cu vitamina C are rezultate mai bune, decât în cel al adulţilor, astfel că doar cu un gram pe zi, durata unei răceli la copii este cu 18% redusă, pe când la adulţi durata scade cu doar 8%.