Categories: Ştiri sănătate

Vitamina C: așa poate fi consumată pentru a produce colagen în mod natural

Această substanță este una dintre cele mai importante pentru organism datorită importanței sale pentru oase, dinți, mușchi, piele, articulații și țesuturi conjunctive.

Odată cu îmbătrânirea, nivelurile de colagen scad, iar asta se poate întâmpla și din cauza unei diete care nu furnizează nutrienții pentru producerea acestuia.

Când nivelul de colagen scade, acest lucru se reflectă în organism cu apariția unor semne „cum ar fi ridurile pielii, tendoanele și ligamentele rigide, slăbiciune musculară, dureri articulare sau osteoartrita, din cauza cartilajului uzat, sau probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei a tubului digestiv”, explică portalul El español.

Există o mare varietate de suplimente pe piață care urmăresc să ofere colagenul de care organismul are nevoie, dar este important să se mențină o dietă adecvată pentru a preveni scăderea nivelului de colagen din organism.

Procolagenul este materia primă pe care organismul o folosește pentru a sintetiza colagenul și în acest moment intra vitamina C pentru a-și crește producția. Această vitamină se găsește în fructe precum portocale, mandarine și lămâi.

„Odată cu vârsta, ca urmare a proceselor metabolice mai lente și a deficitelor hormonale, capacitatea de regenerare se pierde”, explică site-ul Body Mind.

Sinteza ei se reduce cu 1% în fiecare an

Experții comentează pe acest portal că „la vârsta de 25 de ani începe să scadă și de la 40 de ani sinteza ei se reduce cu 1% în fiecare an. Prin urmare, la 70 de ani, 30% s-au pierdut.”

De asemenea, trebuie înțeles că nu îmbătrânirea în sine distruge colagenul, „ci mai degrabă afectează mai puțin producția și întărirea fibrelor.

În consecință, pielea își pierde din grosime și elasticitate, în timp ce articulațiile devin mai rigide”, odată cu această scădere a nivelului de colagen, apar simptome precum „flaciditate și riduri, pierderea densității osoase și dureri articulare”, spune Body Mind.

Când organismul începe să experimenteze această scădere a nivelului de colagen, este ideal să-i stimulezi producția cu suplimente și o dietă sănătoasă care conține nutrienți precum vitamina C.

Alți factori care duc la scăderea colagenului din organism

Pe portalul Body Mind se avertizează și despre alți factori importanți pentru ca scăderea colagenului din organism să apară: „expunerea excesivă la soare, tutun, poluanți, stres și exerciții fizice exagerate”.

Body Mind subliniază că „vitamina C acidul ascorbic joacă un rol fundamental”, întrucât corpul uman „nu dispune de enzimele necesare pentru a sintetiza acest nutrient, deci trebuie să ingereze un aport minim de 60 mg pe zi”.

Un alt factor important este că acidul ascorbic „nu intervine ca substrat în reacția principală de formare a colagenului, dar acest nutrient este cel care ajută” la redirecționarea produșilor intermediari până la sinteza moleculei finale.

Clinica Mayo observă că ridurile sunt în general linii și pliuri care se formează pe piele. De asemenea, unele dintre aceste semne se pot transforma în șanțuri adânci sau crăpături și pot fi vizibile în special în jurul ochilor, gurii și pe gât.

Potrivit studiului American Journal of Clinical Nutrition, vitamina C este cea mai bună vitamină pentru a produce colagen în piele, deoarece s-a ajuns la concluzia că peste 4.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani au prezentat un aspect mai tânăr al pielii datorită acestei vitamine.

Vitamina C nu numai că ajută la producerea de colagen, dar are și alte beneficii, cum ar fi absorbția radicalilor liberi și protejarea epidermei de daunele solare.

În plus, ajută la maturarea keratinocitelor, care sunt principalele celule care reînnoiesc pielea, conform portalului științific Nature.

Magneziul și vitaminele B și vitamina E sunt, de asemenea, nutrienți importanți pentru producția de colagen.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: