Vitamina B12 numită și cobalamină este o vitamină esențială în buna funcționare a organismului. Aceasta previne anemia, previne malformațiile de tub neuronal la naștere, asigură sinteza hemoglobinei și este responsabilă de sinteza de energie în corp. Persoanele în vârstă dar și pacienții cu diabet zaharat, cei cu gastrită sau boala Crohn sunt la risc pentru a dezvolta carența de vitamina B12.
Este o vitamină care se dizolvă în apă, nu poate să fie stocată în organismul uman pentru o utilizare ulterioară, de aceea fiecare individ are nevoie de un aport de B12 zilnic. Principalele surse unde se găsește vitamina B12 sunt alimentele de origine animală: ouăle, carnea, lactatele, peștele.
Deficitul de vitamina B12 apar din pricina unei alimentații nesănătoase, deficitare. Dar și anumite tulburări pot afecta modul în care vitamina este absorbită în corp. De cele mai multe ori deficitul de vitamina B12 este întâlnit la persoanele în vârstă. De asemenea, după o intervenție chirurgicală există riscul de a face un deficit, dar și pacienții cu diabet zaharat sau persoanele care au o dietă vegetariană sunt la risc. De asemenea, pacienții diagnosticați cu gastrită, ulcer, boala celiaca sau boala Crohn sau sindrom de reflux gastro-esofagian pot să dezvolte o astfel de deficiență.
Dacă deficitul de cobalamină este resimțit pentru mult timp, se poate ajunge la o formă de anemie numită anemie megaloblastică.
Din păcate, simptomele unei deficiențe de vitamina B12 pot dura și ani până la diagnosticare.
Iată care sunt principalele semne și simptome ale deficitului de vitamina B12:
Medicii spun că doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru adulți. În cazul femeilor gravide este de 2,6 micrograme.
Vestea bună este aceea că deficiența de vitamina B12 poate să fie prevenită printr-o alimentație complexă, consumând carne, fructe de mare, produse lactate și ouă. În cazul în care nu consumi produse de origine animală sau dacă ai o afecțiune care împiedică absorbția vitaminei, poți lua suplimente cu vitamina B12, însă întotdeauna întreabă medicul sau farmacistul.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…